Zakończyliśmy nasz konkurs na wielkanocny przepis.
Nagrodę czyli kosz kiełbasek ufundowanych przez Wytwórnię Wędlin Kummer z Rumi wygrała pani Barbara Kociumbas. W jej imieniu wręczyliśmy przysmaki wnukowi. Nagrodziliśmy akurat tą Czytelniczkę, ponieważ przysłała największa liczbę przepisów. Wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie dziękuję.
Przeczytaj przepisy:
Pasztet dziadunia
SKŁADNIKI:
50 dag wołowiny, 50 dag wieprzowiny, 30 dag podgardla
50 dag mięsa drobiowego, 20 dag wątróbki drobiowej
1 marchewka, 1 cebula, kawałek selera, 1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego,
1 bułka
2 jajka, gałka muszkatołowa,
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Mięso należy zalać zimną wodą, a następnie zagotować. Następnie dodać marchewkę, seler, cebulę i przyprawy. Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
10 minut przed końcem duszenia dodaj wątróbkę. Kolejnym krokiem będzie wyjęcie mięsa z wywaru. Po ostudzeniu należy dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, przy czym drugi raz przez sitko z najmniejszymi otworami. W maszynce mielimy również kajzerkę, którą wcześniej namoczyliśmy w pozostałym wywarze.
Powstałą w wyniku mielenia masę należy wymieszać z jajkami, zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Następnie wszystko należy włożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem. Pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. Jeśli chcemy uzyskać lepszy aromat, powinniśmy wyłożyć formę do pieczenia plastrami wędzonego boczku. Smacznego!
Piwna kiełbasa z chrzanem
SKŁADNIKI:
1 kg białej kiełbasy, 1 ciemne piwo typu, najlepiej typu porter, chrzan tarty, gałązki suszonego rozmarynu, tymianku i cząbru, Dwa duże ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Kiełbasę białą ugotować i wystudzić. W żaroodpornym naczyniu ułożyć ugotowaną kiełbasę, obłożyć suszonymi ziołami (ja daję dużą garść), posypać posiekanym czosnkiem i przykryć. Kiełbasę polać połową butelki piwa i wstawić do zimnego piekarnika. Piekarnik nagrzewać to temperatury 200 stopni i piec kiełbasę ok. 30 minut z lekko uchylonym wieczkiem naczynia. W czasie pieczenia, podlewać piwem w razie potrzeby. Trzeba jednak pamiętać by piwa nie było zbyt dużo, bo kiełbasa będzie się po prostu dusić a nie piec.
10 minut przed końcem pieczenia posmarować kiełbasę chrzanem lekko rozprowadzonym piwem i zdjąć pokrywkę z naczynia. Podawać z korniszonami lub surówką z kiszonej kapusty i z razowym pieczywem.
Mazurek wielkanocny
SKŁADNIKI:
Spód mazurka: 18 dag mąki, 5 dag cukru pudru, 5 dag masła, szczypta soli, jedno jajko.
Wierzch mazurka: 2 szklanki cukru pudru, wyciśnięty sok z cytryny, kilka łyżek dżemu (np. porzeczkowego, lub wiśniowego), owoce kandyzowane, bakalie do przystrojenia
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, cukier puder i masło należy wymieszać razem. Masło można posiekać nożem w drobne kawałeczki. Następnie dłońmi wszystko należy lekko przerzucić. W powstałej masie robimy dziurkę do której wbijemy jajko i dodajemy szczyptę soli.
Wszystko razem zagniatamy do czasu, kiedy nie będzie się kleiło do rąk.
Powstałe ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na około 30 minut do lodówki lub na 15 minut do zamrażarki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, podsypujemy blat mąką i wałkujemy na duży prostokąt. Przecinam na dwa mniejsze prostokąty. Prostokąty maja po ok. 20 x 15 cm. Z resztek ciasta wycinamy małe kwiatuszki, którymi potem robimy otoczkę wokół prostokątnego kawałka wałkowanego ciasta. Powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 17 minut. W tym czasie możemy przygotować lukier.
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Na jeden mazurek powinniśmy wykorzystać szklankę cukru pudru i sok z połowy cytryny. Całość mieszamy na lukier.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika czekamy aż ostygnie i smarujemy dżemem. Polewamy całość lukrem. Następnie układamy na nim wzorki z kandyzowanych owoców i bakalii. Ciasto odstawiamy na ok. 30 minut, aby lukier zastygł. Smacznego!
Babka gotowana
SKŁADNIKI:
6 jajek, 25 dag margaryny, 25 dag mąki, 25 dag cukru, 30 dag mączki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka kakao
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę, jajka i cukier należy utrzeć razem. Następnie do powstałej masy dodać mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie należy przygotować specjalną formę do babki gotowanej. Po wysmarowaniu jej tłuszczem, wlewamy połowę przygotowanej wcześniej masy. Do pozostałej w misce masy dodajemy łyżkę kakao i mieszamy. Następnie wlewamy do formy. Formę z ciastem zamykamy przykrywką, i wkładamy do garnka, w którym cała forma się zmieści. Następnie zalewamy ją do 3/4 jej wysokości. Garnek przykrywamy przykrywką i gotujemy 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie formę wyjmujemy z garnka i otwieramy ją, aby ciasto mogło odparować. Następnie wyciągamy ciasto z formy i czekamy aż ostygnie aby polać polewą i przystroić.
Wielkanocny baranek
SKŁADNIKI:
40g masła lub margaryny,
40g cukru,
80g mąki tortowej,
40g mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 paczki cukru waniliowego,
1 łyżeczka olejku rumowego, szczypta soli, cukier puder
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodając jajko, sól, cukier waniliowy.
Ucierając na gładką masę dodawać mąkę tortową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.
Tak przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem formy.
Piec w temp. 180 stopni C przez 30-40 minut, ustawiając formę spiętą sprężynkami w pozycji pionowej, tak by nie wyciekło ciasto.
Kiełbaski zapiekane w cieście
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?