PODUDZIA Z KURCZAKA Z OWOCAMI I BAKALIAMI - SKŁADNIKI
- 8 podudzi z kurczaka
- 2 świeże gruszki pokrojone w cząstki
- 1 marchew pokrojona w słupki
- ½ selera pokrojonego w słupki
- 1 pietruszka pokrojona w słupki
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- garść ulubionych bakalii (daktyle, rodzynki, suszone i wędzone śliwki)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu akacjowego
- otarta skórka i sok z 1 cytryny
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- kilka listków świeżej szałwii (ew. gałązek świeżego tymianku)
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
PODUDZIA Z KURCZAKA - JAK PRZYGOTOWAĆ?
Podudzia z kurczaka należy przełożyć do miski razem z gruszkami, marchewką, selerem, pietruszką, orzechami, bakaliami i czosnkiem. Następnie dodać miód, skórkę i sok z cytryny, sos Worcestershire, szałwię i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Tak przygotowane podudzia z kurczaka należy przełożyć wraz z dodatkami do czterech torebek z papieru do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 1 godzinę. Zamarynowanego w ten sposób kurczaka można również upiec w foliowym worku do pieczenia.
Aromatyczne podudzia z kurczaka powinno się podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, skropionego sosem powstałym w trakcie pieczenia, z opiekanymi ziemniakami.
SMACZNEGO!
Przepis pochodzi od dystrybutora Podudzi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?