Restauratorzy, gospodynie i właściciele gospodarstw agroturystycznych z ziemi wałbrzyskiej rywalizowali w głuszyckim Centrum Kultury o nagrody pieniężne. Swoje wyroby prezentowali też wytwórcy rękodzieła. Kucharze kolejny raz udowodnili, że mieszkańcy regionu pysznie gotują, znają i propagują tradycje świąteczne. Potrawy wystawili państwo Frątczak z Michałówki (Jugowice), Malwina Pogwizd (Witków) i Wioleta Rojecka (Wałbrzych), Irena Portala i Wanda Kruchlak (Struga), państwo Sosnowscy z Zacisza Trzech Gór z Jedliny-Zdroju, państwo Stach z z Jugowic, państwo Rodakowie z gospodarstwa "u Rodaka" (Jugowice), panie Skowrońskie z Kolców, państwo Pawłowie z głuszyckiej "Wesołówki", Violetta Wendycz i Edyta Bancewicz z Rybnicy Leśnej oraz panie Wendycz z Unisławia Śląskiego. Tę edycję konkursu zwyciężyli państwo Pawłow z „Wesołówki" z Głuszycy Górnej (nadziewana kaczka i rolada z fileta z gęsi). Drugie miejsce zajęli właściciele "Zacisza Trzech Gór" z Jedliny Zdroju (faszerowany królik i wędzonka świąteczna). Trzecia lokata należy do sobie państwa Rodaków z Jugowic za (barszczyk biały wielkanocny i karczek z suszonymi śliwkami oraz żurawiną). Autorskie przepisy na smakowite potrawy świąteczne poznacie z "Panoramy Wałbrzyskiej" (z 3 kwietnia).


Z regionu

Komentarze (4)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!