Mimo, że w zamierzchłych czasach objadano się pączkami nadziewanymi boczkiem, słoniną lub innym mięsem, to dobrze, że ta tradycja nie przetrwała do czasów współczesnych i możemy najnormalniej w świecie "opychać się" słodyczami.
Pączki z konfiturami
Czas przygotowania i smażenia: 45 minut
Ilość porcji: 20
Składniki
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
szklanka mleka
6 łyżek cukru
5 żółtek
5 łyżek masła
otarta skórka z cytryny
1/2 kieliszka spirytusu
sól
konfitury
1/2 kg smalcu
Drożdże rozprowadzić z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, aż powstanie krem. W misce połączyć mąkę z drożdżami, żółtkami, spirytusem, solą, skórką z cytryny. Wyrobić ciasto.
Kiedy będzie odchodziło od dłoni, dodać stopione masło. Ciasto powinno być dość luźne. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości palca, wycinać krążki. Na środku każdego kłaść 1/2 łyżeczki konfitur, przykryć drugim, zlepić brzegi.
Formować pączki, układać je na posypanej mąką stolnicy. Przykryć czystą serwetką i poczekać, aż urosną. Smażyć w gorącym smalcu. Odkładać na papierowy ręcznik, by obciekły z tłuszczu.
Złociste faworki
Czas przygotowania i smażenia: około 60 minut
Ilość porcji: 30
Składniki
10 dag masła (1/2 kostki)
1/2 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
2 i 1/2 szklanki mąki
mała torebka proszku do pieczenia
4 jajka
szczypta soli
olej lub smalec do smażenia (25 dag)
cukier puder do posypania
Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, oprószyć solą. Dodać do kremu maślanego, wbić jajka, zagnieść.
Ciasto wybić wałkiem (15 minut), włożyć do lodówki na 30 minut. Cienko rozwałkować, radełkiem wyciąć paski. Każdy naciąć na 2–3 cm, przewinąć nacięcie przewinąć jeden koniec paska. Olej rozgrzać w garnku, usmażyć faworki na złoto. Osączyć, posypać cukrem pudrem.
Przepisy zaczerpnięte z serwisu www.mojegotowanie.pl
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?