Te kruche, delikatne i oryginalne ciastka pochodzą z Litwy i Niemiec. Kształtem przypominają złożoną kokardkę i stąd wzięła się ich polska nazwa zapożyczona z francuskiego – faveur, czyli wąska wstążeczka.
W myśl legendy, młody nieuważny cukiernik miał przez przypadek wrzucić do rozgrzanego oleju wąski pasek ciasta na pączki.
Ciasto ukształtowało się w warkocz, a po doprawieniu cukrem okazało się, że ta pomyłka smakuje rewelacyjnie.Początkowo faktycznie faworki przygotowywano z ciasta na pączki, przez co były ciężkie i tłuste. Później przyrządzano je z ciasta lanego i biszkoptowego, aż wreszcie z tak zwanego ciasta zbijanego, z którego dziś najczęściej się je przygotowuje.
Zmiana receptury sprawiła, że – o ile są dobrze przygotowane – są lekkie, cienkie i chrupiące.
Dlaczego więc faworki dały się pokonać pączkom?
Amatorzy pączków mają na to kilka argumentów: są słodsze, dzięki różnym nadzieniom ich smak jest bardziej zróżnicowany, wygodniej się je je.
Nie bez znaczenia jest fakt, że w tłusty czwartek są wszechobecne.
Tłusty czwartek - domowe faworki
Składniki: 400 g mąki pszennej (koniecznie tortowej), szczypta soli, 50 g masła, jajko, 4 żółtka, łyżka cukru pudru, 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 1 łyżka spirytusu, nieco skórki z cytryny, 2 litry oleju rzepakowego lub smalcu do smażenia, cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym do posypania gotowych faworków.
Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i zimne masło starte na tarce z grubymi oczkami. Rozcieramy je dokładnie palcami razem z mąką. W drugiej misce ubijamy jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę z roztartym masłem i mieszamy. Dodajemy śmietanę i spirytus lub ocet i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy łącząc składniki w jednolitą kulę (ciasto będzie dość twarde i zbite). Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na około 45 minut, do czasu aż zmięknie. Potem ciasto rozpłaszczamy na nieduży placek, składamy na pół i rozwałkowujemy, znów składamy i rozwałkowujemy (starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza).
Powtarzamy czynność kilkakrotnie - podobnie jak w przypadku ciasta francuskiego. Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Wycinamy paski nie dłuższe niż średnica garnka (około 3 cm na 12 cm).
W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Układamy na stolnicy jeden obok drugiego. Rozgrzewamy połowę (1 litr) oleju do 180 stopni w szerokim i dużym garnku i wkładamy do niego po maksymalnie 3-4 faworki jednocześnie (szybko urosną i pokryją się pęcherzami powietrza).
Po około 20 sekundach, gdy od spodu zaczną się rumienić, przekładamy je drewnianym patyczkiem do szaszłyków na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 20 sekund do czasu aż lekko zrumienią się z drugiej strony.
Faworki nie powinny za bardzo się zrumienić, mają być blado złote. W połowie smażenia zmieniamy olej na nowy, stary tłuszcz należy wylać.Faworki przekładamy na papierowe ręczniki. Potem układamy na talerzu i posypujemy cukrem wymieszanym z cukrem pudrem.
Tłusty czwartek - cukiernik radzi
- Zarówno dobry pączek, jak i faworek, nie ma prawa ociekać tłuszczem – mówi Kamil Krajczek, cukiernik. - Jeśli tak jest, to najczęściej oznacza, że tłuszcz do smażenia był źle rozgrzany. W takim przypadku ciasto, szczególnie drożdżowe na pączki, chłonie olej jak gąbka. Olej nie może też być za gorący, bo wtedy pączek będzie miał dobrze spieczony wierzch, ale będzie surowy w środku.
Optymalna temperatura do smażenia to około 180 stopni Celsjusza. Temperaturę tłuszczu można sprawdzić termometrem cukierniczym, bardziej tradycyjny sposób polega na wrzuceniu małego kawałka ciasta. Gdy zaczynie skwierczeć, wypłynie na wierzch i w ciągu minuty zrobi się złote, temperatura tłuszczu jest odpowiednia.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?