piSXC piSXC

piSXC.HU

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Ta potrawa już na dobre zadomowiła się na kulinarnej mapie Wrocławia. W mieście znajdziemy wiele lokali serwujących danie pod taką nazwą, chociaż zwykle ma ona postać bardziej fast foodu i miewa niewiele wspólnego z tradycyjną potrawą kuchni orientalnej.

Najbardziej zbliżony do oryginału jest tzw. shish kebab, czyli szaszłyki z pieczonego, często mielonego mięsa. Takie danie we Wrocławiu zjemy m.in. w restauracjach Le Gyros przy ul. Igielnej 14 albo Jaracza 17a. Szaszłyk z baraniego mięsa kosztuje tam odpowiednio 10,50 zł w małym zestawie i 16 zł w dużym. Podawany jest z frytkami lub ryżem, surówką i sosami.

Podobny zestaw zjemy w lokalu Kebab Hut przy ul. Bogusławskiego 43, kosztuje tam 13,90 zł. Potrawy spróbujemy też w specjalizującej się w kuchni orientalnej restauracji Alladin's (ul. Odrzańska 23). Za posiłek zapłacimy 15,90 zł, a wersji z dodatkiem sera żółtego 16,90 zł.

SZUKASZ HYDRAULIKA, SZKOŁY JĘZYKOWEJ ALBO BARU SUSHI? - zajrzyj do Katalogu Firm

We Wrocławiu popularniejszy od shish kebabów jest tzw. döner kebab, czyli mięso skrawane z pionowego rożna. Do wyboru mamy najczęściej mięso wołowe albo drobiowe. Danie podawane w bułce albo tortilli, z surówką i sosami znajdziemy w wielu punktach fast food w naszym mieście. Ceny zaczynają się od ok. 10 zł. W poszukiwaniu odpowiadającego nam smaku warto zapuścić się w uliczki okalające Rynek.

Oprócz bułek, mięso pieczone na pionowym grillu podawane jest też w zestawach. Możemy je zjeść np. w lokalach Petra Gyros (ul. Legnicka 72, Legnicka 62c, Śliczna 7a/2, Marii Curie-Skłodowskiej 47). W zestawie dostaniemy też frytki albo ryż, surówkę i sos czosnkowy. Podobne dania serwowane są też w restauracjach SeviKebab. We Wrocławiu punkty tej sieci znajdziemy m.in. w Arkadach Wrocławskich, Magnolia Park, Galerii Dominikańskiej i Pasażu Grunwaldzkim. Zestaw z mięsem do wyboru z kurczaka albo z wołowiną kosztuje 18,50 zł. Tutaj warto także spróbować lahmacun, tzw. pizzę turecką - w restauracji SeviKebab kosztuje 12,50 zł.

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA - codziennie dostarczymy Ci świeże informacje

Zestawy mięsa podawane z surówką, frytkami albo ryżem zjemy też w lokalach Le Gyros. Zapłacimy tam 9,90 zł za mały zestaw i 15,50 zł za duży. W Kebab Hut kosztuje 13,90 zł.

Wiadomości

Komentarze (38)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

katarzyna5612 (gość)

Zuziaczka ja się zgadzam - najbardziej lubię taki w bułce, zabieram go zawsze ze sobą na drogę po większych zakupach! Sevi Kebab w Pasażu rządzi!

zuziaczka (gość)

Moim zdaniem najlepszy jest Sevi Kebab w Pasażu Grunwaldzkim - idealnie przygotowane mięso, które doskonale współgra z dodatkami!

Moni (gość)

A wie ktos gdzie jest teraz budka z kebabem, ktora stala na jednosci narodowej przed biedronka?

Kebab w chlebie (gość) (Venre)

ogólnie to je**ć te chu**we budki niżej/wyżej wymienione. Madagaskar jest Życiem najlepsze gówno jakie testowałem a było tego w c**j

kebabożerca (gość) (EdW)

Ferit jest dobry, ale ma bardzo dużą wadę. Nie mają tam sosu ostrego, bez którego między innymi dla mnie kebab nie istnieje. Za to leją po całości czosnkiem i sypią jakąś nędzną przyprawą, śmiesznie pytając wcześniej 3 razy czy na pewno sypnąć bo ponoć jest "bardzo ostre". W praktyce feritowskiego "ostrego" w ogóle nie czuć. Poza tym, faktycznie tego kebsa polecam, mięsa nie żałują, ale polecam wołowinę bo kurczak jest bez smaku. Ferit jest dobry do napchania się.
A osobiście najczęściej udaję się do Abradable między dworcem i eureką. Mają tam naprawdę świetne żarcie, również kuchnię polską. Wadą jest często sztuczny sos ostry (średnio-doświadczony kebabowicz bez problemu odróżni chemię od wyciśniętej harissy), oraz niedostępność wołowiny bo długo się u nich piecze (a kebab z kurczakiem to bluźnierstwo). Oprócz tego stanowczo nie polecam Spartana na rynku.

Venre (gość)

Najlepszy kebab we Wrocławiu jest w Hali Tęcza na Kosmonautów, nazywa się Madagaskar i bije na głowę wszystko. Testowałem większość kebsów we Wro i tamten to jest poezja, niejeden turas w Berlinie by się nie powstydził!!!!!