3 z 7
Poprzednie
Następne
Pyszności z papryki. Zróbcie przetwory, bo teraz jest tania! [PRZEPISY PALCE LIZAĆ]
Przetwory z papryki
Przetwory z papryki Kiszona papryka – zdrowy dodatek na zimę Papryka w octowej marynacie jest dobrym źródłem witamin, jednak ze względu na ocet nie powinno się jej jeść zbyt często i w dużych ilościach. Doskonałą alternatywą dla niej jest o niebo zdrowsza papryka kiszona. Kiszonkę wykonuje się równie prosto jak marynatę. Najlepiej nadają się do tego dojrzałe strąki – czerwone, pomarańczowe i żółte. Ukiszona zielona papryka przypomina raczej małosolną. Do ukiszenia kilograma papryki potrzebować będziemy: 3–4 ząbki czosnku 4 listki laurowe 3 łyżki ziaren kopru 2 łyżeczki ziaren kminku po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego ok. 1,5 litra wody 3 łyżeczki soli