Składniki na chałkę z kruszonką:
( duża porcja, można z niej zrobić dwie chałki)
- 1 kg mąki pszennej,
- 100 g drożdży ( plus dwie łyżeczki cukru do roztarcia)
- 400 g jogurtu greckiego naturalnego,
- 200 ml mleka,
- 100 g masła,
- 2 jajka,
- dwa opakowania cukru waniliowego ( po 16 g),
- 4 łyżki cukru ( jeśli ktoś woli słodszy wypiek można podwoić ilość cukru),
- szczypta soli,
- kruszonka ( 0,5 szklanki mąki, 50 g zimnego masła, 2 łyżki cukru)
Jak przygotować chałkę z kruszonką?
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Drożdże rozcieramy z dwiema łyżeczkami cukru i wlewamy do mąki. Odstawiamy na ok 10 min.
W tym czasie podgrzewamy mleko i rozpuszczamy masło, a w osobnej miseczce mieszamy jogurt z jajkami.
Do mąki z drożdżami dodajemy kolejno cukier, wanilię, szczyptę soli, jogurt z jajkami i mleko. Łączymy wszystko rękami lub łyżką. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy rękami, aż składniki połączą się, a ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ręki i brzegów miski ( ok 5 min - choć czym dłużej tym lepiej ).
Przykrywamy ciasto folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Gdy ciasto urośnie przekładamy je na oprószoną mąką stolnicę. Jeśli robimy dwie chałki to ciasto dzielimy na pół, a każdą połowę na pięć równych części (jak na zdjęciu w galerii).
Rolujemy pięć wałków i tworzymy z nich warkocz. Można także ciasto upiec po prostu w wysmarowanej masłem i wysypanej mąką podłużnej "keksowej" formie.
Gotowe chałki smarujemy odrobiną mleka i posypujemy kruszonką ( podane składniki na kruszonkę łączymy rękami, rozcierając w palcach).
Pieczemy ok 1 godzinę w 150 stopniach.
Zobacz łatwy sposób na zaplatanie chałki:
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?