Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szybkie ciasto ze śliwkami. Pyszne, jesienne, ekspresowe. Gotowe w 20 minut ciasto ze śliwkami

Maja Czech
Maja Czech
Do tego przepisu nie trzeba mieć specjalnych narzędzi kulinarnych, ani nawet wybitnych zdolności cukierniczych. Wystarczą wam podstawowe produkty, które na pewno macie już w swojej szafce i 400 gram sezonowych śliwek.
Do tego przepisu nie trzeba mieć specjalnych narzędzi kulinarnych, ani nawet wybitnych zdolności cukierniczych. Wystarczą wam podstawowe produkty, które na pewno macie już w swojej szafce i 400 gram sezonowych śliwek. Anna Daniluk
Gdy za oknem coraz zimniej a mroźny czas jesienno-zimowy jest już za rogiem, najwyższy czas rozgrzać piekarnik i upiec coś pysznego. Mamy idealny przepis na pyszne ciasto ze śliwkami, które jest ekspresowe i bardzo łatwe! Posmakuje wszystkim i zniknie ze stołu w sekundę.

Idealne ciasto na jesień

Jesienią mamy większą ochotę na rozgrzewające potrawy, które przyniosą ukojenie ciału i duszy. Takie właśnie są ciasta z jesiennymi owocami i korzennymi przyprawami, które na myśl przywodzą beztroskie dzieciństwo. Po upieczeniu tego ciasta cały dom będzie przez długi czas pachniał aromatycznymi śliwkami i cynamonem. W jego przygotowanie włożycie minimalny wysiłek, a cała rodzina i goście będą zadowoleni! Poznajcie ekspresowy przepis na ciasto ze śliwkami. Warto je przygotować właśnie jesienią, ponieważ trwa sezon na polskie śliwki.

Takie ciasto jest uniwersalne, możecie swobodnie wymieniać sezonowe owoce, a nawet użyć mrożonych. Jest idealne nie tylko na deser, ale również na podwieczorek
Takie ciasto jest uniwersalne, możecie swobodnie wymieniać sezonowe owoce, a nawet użyć mrożonych. Jest idealne nie tylko na deser, ale również na podwieczorek i śniadanie ze szklanką mleka. pixabay

Ekspresowe ciasto ze śliwkami - przepis

Do tego przepisu nie trzeba mieć specjalnych narzędzi kulinarnych, ani nawet wybitnych zdolności cukierniczych. Wystarczą wam podstawowe produkty, które na pewno macie już w swojej szafce i 400 gram sezonowych śliwek.

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g śliwek
  • łyżeczka cukru
  • cynamon

Najpierw przygotuj śliwki. Umyte owoce przekrój na pół, wypestkuj i połącz z cukrem i cynamonem.
Jajka ubij z cukrami i szczyptą soli. Cienką strużką wlewaj olej i zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksuj.
Ciasto przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż śliwki skórką do dołu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 min. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem. Gotowe!

Takie ciasto jest uniwersalne, możecie swobodnie wymieniać sezonowe owoce, a nawet użyć mrożonych. Jest idealne nie tylko na deser, ale również na podwieczorek i śniadanie ze szklanką mleka.

Przepis pochodzi ze strony slodkiblog.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Szybkie ciasto ze śliwkami. Pyszne, jesienne, ekspresowe. Gotowe w 20 minut ciasto ze śliwkami - Dziennik Bałtycki

Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto