Projekt opracowały i zgłosiły do konkursu na jego sfinansowanie nauczycielki Anna Król i Jolanta Zawadzka, a skierowany był do uczniów techników i zasadniczej szkoły zawodowej. Zadaniem projektu było zainteresowanie uczniów zdrowym odżywianiem, poznanie i poszerzenie wiedzy w tym zakresie, ukazanie możliwości i sposobów zastosowania tej wiedzy w praktyce i jej znaczenia dla zdrowia własnego, rodziny, grupy ludzi.
Polegał na zapoznaniu uczniów z klas niegastronomicznych z zasadami zdrowego odżywiania i uświadomieniu im wpływu, jakie wywiera ono na ich zdrowie.
Podczas realizacji projektu uczniowie uczyli się korzystać ze zdobyczy nauki i techniki w zakresie diagnozowania potrzeb organizmu, planowania zdrowej diety oraz przygotowywania zdrowych posiłków z wykorzystaniem nowoczesnych sprzętów kuchennych – zakupionych dzięki przyznanym szkole środkom.
Finałem projektu była prezentacja multimedialna dotycząca realizacji zadań, wyników i wniosków projektowych, połączone ze szkolnym festynem i degustacją przygotowanych potraw.
W menu znalazły się: aromatyczne ziemniaki na parze, faszerowana papryka, skrzydełka z miodem, pampuchy na parze z sosem, pieczone ziemniaki, złocisty kurczak, babka piaskowa, naturalne soki.
Czytaj też: Bezkarność złodziei
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?