Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Europa na Widelcu 2017 [MENU, PROGRAM]

Redakcja
Paweł Relikowski, Polska Press
Europa na Widelcu 2017. Przed nami dziewiąta edycja Europy na Widelcu. Impreza rozpocznie się 31 maja i potrwa do 4 czerwca. Oczywiście, wielki finał, czyli biesiada na wrocławskim Rynku, podczas której będziemy mogli spróbować potraw z różnych kuchni świata, przypada na 3 czerwca.

EUROPA NA WIDELCU 2017

Cena cegiełki, za którą dostaniemy jeden posiłek, pozostaje taka jak w poprzednich latach - 5 złotych. Będziemy mogli skosztować potraw z 17 krajów i jednego miasta. Nowość w menu stanowi fakt, że oznaczone zostaną alergeny.

Sprawdź się w naszym quizie: Ile wiesz o europejskiej kuchni? [QUIZ]

EUROPA NA WIDELCU 2017. PROGRAM WYDARZEŃ NA SCENIE: 3 CZERWCA

12.00 Rozpoczęcie wydarzeń na scenie – DJ Maciek Turowski
12.15 Parada kucharzy
12.30 Prezentacja zespołów kucharskich
12.45 Oficjalne otwarcie festiwalu – Piotr Bikont i Robert Makłowicz
12.50 Rozpoczęcie wielkiej europejskiej uczty na rynku
12.50 Piotr Bikont i Robert Makłowicz z kamerą wśród potraw
13.20 Występ zespołu Zagorje Brass Quintet
14.00 Konkurs dla publiczności
14.15 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz i Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko przygotują potrawę z dziczyzny
14.45 Konkurs hotelu Dworzysko
14.55 Piotr Bikont i Robert Makłowicz z kamerą wśród potraw
15.15 Koncert Janusza Yaniny Iwańskiego z zespołem
16.15 Piotr Bikont i Robert Makłowicz z kamerą na Jarmarku
16.30 Konkurs dla publiczności
16.40 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz i Michał Czekajło, szef kuchni Browaru 100 Mostów ugotują danie na bazie piwa
17.00 Konkurs dla publiczności
17.10 Gotowanie na scenie – szef kuchni Jerzy Sobieniak, promotor kampanii „Polska Smakuje Jakością” przygotuje potrawę z wieprzowiny wytwarzanej w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP
17.30 Konkurs dla publiczności
17.40 Gotowanie na scenie – Przemek Bogucki, szef kuchni Active Hotel zaprezentuje przygotowanie fit-potraw
18.00 koncert zespołu Bartnicky Band
18.30 Konkurs dla publiczności
18.40 Pokaz parzenia kawy – Etno Cafe
19.00 Rozstrzygnięcie konkursu na Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2017 i ogłoszenie wyników konkursu o tytuł Mistrza Dobrego Smaku Wrocławskich Spotkań Nalewkowych 2017
19.15 Tort „Europy na widelcu”
20.00 Koncert Wroclaw Respect Orchestra, z którą wystąpią: Joao De Sousa (Portugalia),Yana Semerenko (Ukraina), Philip Fairweather (Wielka Brytania), Sam Alty (Nowa Zelandia), Keelah Rose Calloway (USA).
22.00 Zakończenie wydarzeń na scenie

EUROPA NA WIDELCU 2017. MENU

Europa na Widelcu 2017. Austria [MENU]

Damian Jeleń
Gefüllte Kalbsbrust – mostek cielęcy nadziewany mięsem i jarzynami podany z sałatką ziemniaczaną
Gefüllter Paprika – papryka faszerowana ryżem i mieloną wołowiną polana sosem pomidorowymHeringssalat – sałatka śledziowa z ziemniakami

Europa na Widelcu 2017. Belgia [MENU]

Edward Jany
Stoovlees/Carbonade flamande – wołowina w piwie po flamandzku
Cichorei op z'n Vlaams/Endives á la flamande – cykoria w szynce zapieczona z serem gruyère pod beszamelem
Sjasliek met aardbei en asperges/Brochettes avec des fraises et aux asperges – szaszłyk z truskawek i szparagów polany czekoladą

Europa na Widelcu 2017. Chorwacja [MENU]

Piotr Zieliński
Svinjska pisanica Stubica – mięso wieprzowe nadziewane śliwką serwowane z roladą chlebową
Kukuruzna zlevanka – ciasto z mąki kukurydzianej i białego sera

Europa na Widelcu 2017. Czechy [MENU]

Agnieszka Hajbura-Michałowska
Hovĕzi gulaš – gulasz wołowy na piwie
Bramborová polévka – krem ziemniaczany

Europa na Widelcu 2017. Francja [MENU]

Henryk Pasternak
Soupe à l'oignon – zupa cebulowa
Tarte aux épinards – tarta ze szpinakiem
Crème brûlée – zapiekany deser serwowany z truskawkami

Europa na Widelcu 2017. Grecja [MENU]

Servet Kovaci
Μουσακάς (moussaka) – zapiekanka z bakłażanów, ziemniaków i mielonego mięsa wołowego
Σπανακοπιτακια (spanakopitakia) – rożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą podane z sosem tzatzyki
Μπακλαβάς (baklava) – deser z miodem i orzechami

Europa na Widelcu 2017. Hiszpania [MENU]

Robert Grygiel
Pollo en español– kurczak serwowany z pomarańczą
Patatas alioli – smażone ziemniaki podane z sosem czosnkowym

Europa na Widelcu 2017. Holandia [MENU]

Sebastian Witkowski
Hachee – potrawka z wołowiny podana z purée ziemniaczanym
Gevulde koeken – ciastka z pastą z migdałów

Europa na Widelcu 2017. Irlandia [MENU]

Damian Kogutiuk
Pulled lamb – szarpana baranina marynowana w irlandzkiej whiskey podana w formie miniburgera
Apple crumble – jabłka pieczone z cynamonem na kruszonych biszkoptach

Europa na Widelcu 2017. Litwa [MENU]

Przemysław Bogucki
Giros šaltsriubė – chłodnik na kwasie chlebowym
Jautiena žemaitiškai su kugeliu – duszona wołowina podana z babką ziemniaczaną

Europa na Widelcu 2017. Niemcy [MENU]

Ołena Marciniak
Rostbratwurst – kiełbaski norymberskie z zielonym sosem
Bayrisch Kraut – kapusta kiszona po bawarsku
Kartoffelsalat – sałatka ziemniaczana

Europa na Widelcu 2017. Polska [MENU]

Grzegorz Pomietło
Rolady wołowe
Gołąbki z białą kaszą gryczaną i grzybami
Sernik krakowski

Europa na Widelcu 2017. Portugalia [MENU]

Adam Zieliński
Caldo verde – zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą chorizo
Bacalhau com natas – dorsz zapiekany pod beszamelem podany z ziemniakami
Pastéis de nata (Pastéis de Belém) – kruche babeczki z masą jajeczną

Europa na Widelcu 2017. Słowacja [MENU]

Dariusz Łaźniewski
Bryndzowé pirohy – pierożki z bryndzą
Palacinky s syrom a malinami – naleśniki z serem i malinami

Europa na Widelcu 2017. Szwecja [MENU]

Daniel Makuch
Bakad fläskkotlett – schab pieczony w miodzie podany z żurawiną
Fiskfärsbullar – pulpety rybne w sosie z wędzonego łososia i świeżego koperku

Europa na Widelcu 2017. Węgry [MENU]

Grzegorz Chmolowski
Gulyás à la Székely – gulasz segedyński
Hortobágyi húsos palacsinta – pikantne naleśniki
Fahéjas meggyleves – chłodnik wiśniowy

Europa na Widelcu 2017. Włochy [MENU]

Dariusz Kulczycki
Bruschetta – pieczywo z pomidorami, pesto, oliwkami i pudrem z prosciutto crudo
Semifreddo – deser lodowy z sosem truskawkowym z martini rosato

Europa na Widelcu 2017. Kuchnia Wrocławia [MENU]

Zbigniew Koźlik
Filet z kaczki na salsie z buraka i śliwek
Piernik aromatyzowany herbatą lipową

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto