Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jelenia Góra: Nasze regionalne przysmaki zostały nagrodzone

WIK
Fot. Marcin Oliva Soto
Twaróg izerski Tomasza Borysławskiego z Antoniowa koło Jeleniej Góry zajął pierwsze miejsce w kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego.

To jeden z wielu regionalnych dolnośląskich przysmaków nagrodzony w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” podczas regionalnej X edycji .
Pan Tomasz sery robi razem z żoną Marią od pięciu lat. Są to nie tylko twarogi, ale też sery wędzone i dojrzewające zółte.- Zaczęło się od dwóch kóz, które dostaliśmy w prezencie 20 lat temu - z uśmiechem wspomina Tomasz Borysławski. teraz ma stadko prawie 40 kóz. Jeszcze w tym roku postanowił zbudować profesjonalną serowarnię. Sery, które wytwarza naturalnie, bez żadnych sztucznych dodatków, chwali.
- Są zdrowe i bez konserwantów - zaznacza. Trafiają do tych, którzy znają pana Tomasza oraz tych, którzy sami postanowili pojechać do Antoniowa i ich pokosztować. Na Dolnym Śląsku takich przysmaków jest cała masa. Choćby ser kozi łomnicki, wytwarzany przez Bożenę i Daniela Sokołowskich z Łomnicy, czy zawadiacka szynka z prosięcia przygotowywana przez Bronisława Urbanowskiego z Zawidowic.

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jeleniagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto