Klonów: Podsumowanie dożynek

REDZaktualizowano 
Organizatorzy dożynek: Jarosław Głowacki – burmistrz Międzyborza oraz Halina Wojda – sołtys Klonowa dziękują wszystkim darczyńcom dożynek oraz osobom, które pomogły w organizacji święta plonu.

Stoiska z tradycyjnymi potrawami przygotowały:

– SAMORZĄD MIESZKAŃCÓW: Maria Dudziak, Leokadia Widomska (gulasz swojski), Czesława Plichta, Danuta Piasecka, Eugenia Cieśla (smalec z jabłkami i śmietaną, rolada z warzywami, serniki z OSM Międzybórz, kotleciki w zalewie octowej). Panie dziękują za produkty do sernika Spółdzielni Mleczarskiej w Międzyborzu.

– OSE: Krystian i Monika Stempinowie, Ewa Pacyna, Rafał Wajnert, Grzegorz Drzewiecki, Irena Ilska ( wieniec). Na stoisku można było spróbować m. in. :
zapiekanych ziemniaków, wędlin swojskich, salcesonów, szynek, polędwiczek, serów, gzik, maślanki, chleb swojskiego, wino swojskiego, ogórków w zalewie, placków, pierogów, żuru, bigosu.

– DROŁTOWICE: Mariola Hojek (pierogi), Barbara Zimoch (deovolay), Bożena Zawierta (smalec), Krystyna Lemiesz (pieczony królik), Marlena Dunajska (placek), Beata Kozioł (placek), Halina Niełacna (sałatka warzywna), Dominika Stępień (sałatka ryżowa), Anna Mak (wędliny i placki), Barbara Pietrzak (smalec).

– BĄKÓW: Zofia Kałuża, Zofia Góral przygotowały: ciasta, bigos, bułeczki, wędliny, szynkę, nabiał – ser, masło; smalec, ogórki kiszone, swojski chleb.

– OSKA PIŁA: Anna Skórska, Paulina Sadowska, Mariola Bieleszewska, Teresa Stępień, Wanda Mak, Janina Bujak, Bożena Barczak, Wiesława Sadowska,
sałatka z makaronem, gyros, leczo, grochówka, pączki, jabłeczniki, babka (cycek teściowej), smalec, ogórki, swojskie wędliny, warzywa, owoce.

– KAMIEŃ: Dorota Pietras, Mieszysława Łyczka, Ewa i Krystyna Nowak, Edyta Bernacka, Izabela Rachel, Anna Pietras przygotowały: sałatki, swojskie wędliny, schab, mielone, gołąbki, pierogi, krokiety, borowik, sałatki, poncz – zalewa.

– NIWKI KSIĄŻĘCE: Franciszek Drozd, Anna Mazur, Małgorzata Mazur, Wioletta Wąż,
Jacek Mazur, Mariola Duchnik, Adam Wąż, Barbara Mazur,przygotowały następujące potrawy: zupa grochowa, bigos staropolski, twaróg (gzika), ziemniaki w mundurkach, gotowana kukurydza, placek ze śliwkami, smalec, chleb swojski, ogórek małosolny, owoce.

– NIWKI KRASZOWSKIE: Maria Warkocz, Malwina Filipiak, Anna Śniegula, Maria Tomanek zajęły się przygotowaniem: ryby po grecku, karpie w occie, pierogi, babeczki, wędliny, rolada serowa, sałatka tortellini, chleb, papryka faszerowana, jajka w majonezie, ciemny piernik, ogórki, smalec, kompot.

– KRASZÓW: Mencel Teresa, Otylia Duś, Iwona Mazur, Łaska Stanisława, Lidia Hrzuściel, Mieczysława Czapka zajęły się przygotowaniem: pierogów, paszteciki, smalec, masło wiejskie, pasztet i pieczeń wiejska, barszcz czerwony, ciasto drożdżowe, maniaczki, chleb wiejski, wędliny swojskie (kiełbasa, kaszanka, salceson itp.). Dodatkowo wszyscy mieszkańcy wsi wnieśli swój wkład w przybranie i ustrojenie stołu wiejskiego, jak i stoiska wsi Kraszów oraz przygotowały stroje ludowe
osób obsługujących stoisko na dożynkach gminnych.

– BUKOWINA SYCOWSKA: przygotowaniem i obsługą stoiska, pomocą finansową, przygotowaniem potraw zajęły się: Dorota Konwa, Zofia Grzana, Helena Siwek, Anna Wawrzyniak, Anna Rybarska, Anna Supergan, Anna Siwek, Anna Plichta. Ewa Plichta, Klaudia Siwek, Renata Andrzejczak, Małgorzata i Robert Wróblewscy, Zofia Przygodzka, Łucja Kaczmarzyk, Elżbieta Nowak, Krzysztof Olszewski, Danuta Głowacka, Romualda Dzikowska, Państwo Wójcik, Katarzyna Biesiadeck, Franciszek Olszewski, Elżbieta Zychla, Marta Hamkało, Alicja Wawrzyniak, Kinga Andrzejczak, surtowania "Prymus" z Mąkoszyc,bar DARDAN z Bukowiny Sycowskiej.

Starostami tegorocznych dożynek w gminie Międzybórz byli:
– Waldemar Gracz - mieszkaniec Dziesławic,który gospodarstwo rolne przejął w 1989 r. po rodzicach (Józefie i Helenie). Razem z żoną Wiolettą prowadzą gospodarstwo na powierzchni 40 hektarów użytków rolnych, mają pięcioro dzieci. Zajmują się produkcja żywca wieprzowego. Waldemar reprezentuje gminę Międzybórz jako Delegat Izb Rolniczych, w swoim gospodarstwie rolnym wprowadza innowacje rolnicze. Po akcesji z UE korzysta z dotacji Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich , współpracuje z Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.

– Małgorzata Klimek - mieszkanka wsi sołeckiej Klonów, z domu Duś z Kraszowa. W 1998 r. z mężem Waldemarem przejęła gospodarstwo rolne po rodzicach męża – Kazimierza i Stanisławy. Na powierzchni 14 hektarów prowadzą gospodarstwo. Zajmują się przede wszystkim produkcją bydła opasowego oraz wieprzowego, mają czworo dzieci. W pracę w gospodarstwie angażuje się syn Damian, który z pewnością przejmie gospodarstwo po rodzicach. Po akcesji z UE korzystają z dotacji Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz współpracują z Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego.

polecane: FLESZ: Podział Mandatów po wyborach parlamentarnych

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3