Stoiska z tradycyjnymi potrawami przygotowały:
– SAMORZĄD MIESZKAŃCÓW: Maria Dudziak, Leokadia Widomska (gulasz swojski), Czesława Plichta, Danuta Piasecka, Eugenia Cieśla (smalec z jabłkami i śmietaną, rolada z warzywami, serniki z OSM Międzybórz, kotleciki w zalewie octowej). Panie dziękują za produkty do sernika Spółdzielni Mleczarskiej w Międzyborzu.
– OSE: Krystian i Monika Stempinowie, Ewa Pacyna, Rafał Wajnert, Grzegorz Drzewiecki, Irena Ilska ( wieniec). Na stoisku można było spróbować m. in. :
zapiekanych ziemniaków, wędlin swojskich, salcesonów, szynek, polędwiczek, serów, gzik, maślanki, chleb swojskiego, wino swojskiego, ogórków w zalewie, placków, pierogów, żuru, bigosu.
– DROŁTOWICE: Mariola Hojek (pierogi), Barbara Zimoch (deovolay), Bożena Zawierta (smalec), Krystyna Lemiesz (pieczony królik), Marlena Dunajska (placek), Beata Kozioł (placek), Halina Niełacna (sałatka warzywna), Dominika Stępień (sałatka ryżowa), Anna Mak (wędliny i placki), Barbara Pietrzak (smalec).
– BĄKÓW: Zofia Kałuża, Zofia Góral przygotowały: ciasta, bigos, bułeczki, wędliny, szynkę, nabiał – ser, masło; smalec, ogórki kiszone, swojski chleb.
– OSKA PIŁA: Anna Skórska, Paulina Sadowska, Mariola Bieleszewska, Teresa Stępień, Wanda Mak, Janina Bujak, Bożena Barczak, Wiesława Sadowska,
sałatka z makaronem, gyros, leczo, grochówka, pączki, jabłeczniki, babka (cycek teściowej), smalec, ogórki, swojskie wędliny, warzywa, owoce.
– KAMIEŃ: Dorota Pietras, Mieszysława Łyczka, Ewa i Krystyna Nowak, Edyta Bernacka, Izabela Rachel, Anna Pietras przygotowały: sałatki, swojskie wędliny, schab, mielone, gołąbki, pierogi, krokiety, borowik, sałatki, poncz – zalewa.
– NIWKI KSIĄŻĘCE: Franciszek Drozd, Anna Mazur, Małgorzata Mazur, Wioletta Wąż,
Jacek Mazur, Mariola Duchnik, Adam Wąż, Barbara Mazur,przygotowały następujące potrawy: zupa grochowa, bigos staropolski, twaróg (gzika), ziemniaki w mundurkach, gotowana kukurydza, placek ze śliwkami, smalec, chleb swojski, ogórek małosolny, owoce.
– NIWKI KRASZOWSKIE: Maria Warkocz, Malwina Filipiak, Anna Śniegula, Maria Tomanek zajęły się przygotowaniem: ryby po grecku, karpie w occie, pierogi, babeczki, wędliny, rolada serowa, sałatka tortellini, chleb, papryka faszerowana, jajka w majonezie, ciemny piernik, ogórki, smalec, kompot.
– KRASZÓW: Mencel Teresa, Otylia Duś, Iwona Mazur, Łaska Stanisława, Lidia Hrzuściel, Mieczysława Czapka zajęły się przygotowaniem: pierogów, paszteciki, smalec, masło wiejskie, pasztet i pieczeń wiejska, barszcz czerwony, ciasto drożdżowe, maniaczki, chleb wiejski, wędliny swojskie (kiełbasa, kaszanka, salceson itp.). Dodatkowo wszyscy mieszkańcy wsi wnieśli swój wkład w przybranie i ustrojenie stołu wiejskiego, jak i stoiska wsi Kraszów oraz przygotowały stroje ludowe
osób obsługujących stoisko na dożynkach gminnych.
– BUKOWINA SYCOWSKA: przygotowaniem i obsługą stoiska, pomocą finansową, przygotowaniem potraw zajęły się: Dorota Konwa, Zofia Grzana, Helena Siwek, Anna Wawrzyniak, Anna Rybarska, Anna Supergan, Anna Siwek, Anna Plichta. Ewa Plichta, Klaudia Siwek, Renata Andrzejczak, Małgorzata i Robert Wróblewscy, Zofia Przygodzka, Łucja Kaczmarzyk, Elżbieta Nowak, Krzysztof Olszewski, Danuta Głowacka, Romualda Dzikowska, Państwo Wójcik, Katarzyna Biesiadeck, Franciszek Olszewski, Elżbieta Zychla, Marta Hamkało, Alicja Wawrzyniak, Kinga Andrzejczak, surtowania "Prymus" z Mąkoszyc,bar DARDAN z Bukowiny Sycowskiej.
Starostami tegorocznych dożynek w gminie Międzybórz byli:
– Waldemar Gracz - mieszkaniec Dziesławic,który gospodarstwo rolne przejął w 1989 r. po rodzicach (Józefie i Helenie). Razem z żoną Wiolettą prowadzą gospodarstwo na powierzchni 40 hektarów użytków rolnych, mają pięcioro dzieci. Zajmują się produkcja żywca wieprzowego. Waldemar reprezentuje gminę Międzybórz jako Delegat Izb Rolniczych, w swoim gospodarstwie rolnym wprowadza innowacje rolnicze. Po akcesji z UE korzysta z dotacji Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich , współpracuje z Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.
– Małgorzata Klimek - mieszkanka wsi sołeckiej Klonów, z domu Duś z Kraszowa. W 1998 r. z mężem Waldemarem przejęła gospodarstwo rolne po rodzicach męża – Kazimierza i Stanisławy. Na powierzchni 14 hektarów prowadzą gospodarstwo. Zajmują się przede wszystkim produkcją bydła opasowego oraz wieprzowego, mają czworo dzieci. W pracę w gospodarstwie angażuje się syn Damian, który z pewnością przejmie gospodarstwo po rodzicach. Po akcesji z UE korzystają z dotacji Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz współpracują z Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?