MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Lubelskie restauracje: Z szacunkiem dla regionu

Piotr Nowak
Tatar z łososia surowego  

Składniki:
świeży łosoś ok. 100 g, szalotka, szczypiorek, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, kawior, świeża nasturcja - kwiat lub liść do dekoracji, domowy majonez, mus z awokado

Sposób przygotowania:
Łososia kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekaną szalotkę oraz szczypiorek, całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wymieszany tatar możemy ułożyć na talerzu. Dekorujemy go kropeczkami z majonezu oraz musu z awokado, grzankami, kawiorem, świeżym koperkiem lub kwiatem lub listkiem nasturcji.
Tatar z łososia surowego Składniki: świeży łosoś ok. 100 g, szalotka, szczypiorek, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, kawior, świeża nasturcja - kwiat lub liść do dekoracji, domowy majonez, mus z awokado Sposób przygotowania: Łososia kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekaną szalotkę oraz szczypiorek, całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wymieszany tatar możemy ułożyć na talerzu. Dekorujemy go kropeczkami z majonezu oraz musu z awokado, grzankami, kawiorem, świeżym koperkiem lub kwiatem lub listkiem nasturcji.
Stare Miasto w Lublinie przyciąga wieloma lokalami. W tym gronie wyróżnia się restauracja "16 Stołów" (Rynek 16/1). Po wejściu uwagę przykuwa stosunkowo nowe wnętrze (lokal powstał w 2011 r.), urządzone elegancko i przytulnie. Jednak to, czym szczycą się właściciele, to polskie potrawy w nowej, odmienionej odsłonie, o której jakość dba szef kuchni Piotr Kwiatosz.

Szef specjalizuje się w kuchni polskiej, a dokładnie tej lubelskiej. Restauracja promuje żywność od lokalnych dostawców. Stąd na talerzu możemy znaleźć sery z Wąwolnicy, świeże ryby z Opola Lubelskiego, topinambur z plantacji w Świdniku oraz lubelską jagnięcinę. Właściciele zapewniają, że lokal wyróżnia jakość produktów i szacunek do kulinarnego dziedzictwa regionu. Potrawy powstają z wykorzystaniem nowoczesnych technik, jak kuchnia molekularna i technika sous-vide.

Zamiłowanie do regionalnych przysmaków widać też w menu. Smakosze znajdą tu regionalną szyneczkę z karpia (24 zł), chłodziec lubelski z sałatą (14 zł), gulasz z jagnięciny lubelskiej (44 zł), a na deser można sobie zażyczyć nalewki własnej roboty z czarnego bzu, maliny i rzadko spotykane z kaliny i pokrzywy (7 zł). Wszystkie te elementy sprawiają, że "16 Stołów", jak zapewniają właściciele, to idealne miejsce na rodzinny obiad, romantyczną kolację, spotkania towarzyskie i biznesowe.

Lubelskie restauracje: Z szacunkiem dla regionu

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto