Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lublin: Świąteczne dania na zamówienie (CENY)

Ilona Leć
Małgorzata Genca
Jeżeli nie możemy sobie pozwolić na kilkudniowe, a nawet kilkugodzinne intensywne świąteczne gotowanie, jest na to rada. Wyręczą nas restauracje i firmy cateringowe.

Ale to już ostatni dzwonek. Garmażerka "Gucio", ul. Jana Sawy 3, przyjmuje np. zamówienia tylko do 19 grudnia (poniedziałek). Co roku firma przygotowuje około 40 różnych potraw świątecznych, takich jak: uszka z grzybami, kołduny litewskie, śledzie po węgiersku, pasztety, domowe szynki i smażone karpie.

Restauracje Ulice Miasta, plac Łokietka 3, oraz Pesto, ul. Legionowa 5, czekają na zamówienia do środy przyszłego tygodnia. W ich ofercie znajdziemy m.in. śledzie w pierniku, karpia w cieście piwnym, barszcz wigilijny, gołąbki z kaszą jaglaną w sosie kurkowym oraz kluski z makiem i bakaliami.

Jeżeli chcemy za jednym zamachem skomponować całą wigilijną wieczerzę, możemy skorzystać z oferty restauracji Magia, ul. Rybna 1/Grodzka 2.

- Do wyboru mamy cztery zestawy w cenach: 40, 65, 90 i 103 zł od jednej osoby. Oczywiście klient może je dowolnie komponować, łączyć bądź zamawiać pojedyncze potrawy - mówi Michał Kowalski, menedżer Magii.

Na dzień przed Wigilią możemy jeszcze zamówić tradycyjne dania w Kuchni Smakosza, ul. Harnasie 11.

Świąteczne wypieki oferuje większość cukierni w Lublinie. - Klienci chętnie kupują pierniki, serniki i strucle makowe. Wszystkie ciasta mamy w cenie 21 złotych za kilogram - dowiadujemy się od jednej z pracownic cukierni "Staropolska", Al. Racławickie 7. Cukiernia Williams (al. Spółdzielczości Pracy 30, Krakowskie Przedmieście 39), w której kilogram ciasta kosztuje od 21 do 25 zł, przyjmuje zapisy na swoje wypieki tylko do poniedziałku.

- Ciasta można zamawiać do Wigilii. Za kilogram zapłacimy od 14 do 35 zł - informuje natomiast Anna Wójcik z cukierni "Zbyszek", ul. Leszczyńskiego 19.

Większość restauracji i firm wymaga kontaktu osobistego, ponieważ w trakcie składania zamówienia od klienta pobierana jest zaliczka.

Ceny gotowych przysmaków na świąteczny stół

Ciasta
Makowiec 22 zł/kg
Kutia 10 zł/120 g
Murzynek 25 zł/kg
Szarlotka 21 zł/kg
Pleśniak 21 zł/kg
Sernik z brzoskwiniami
25 zł/kg
Keks 23 zł/kg
Sero-makowiec 30 zł/kg
Piernik 22 zł/kg
Babeczka z budyniem i owocami 2-4 zł/sztuka

Dania za ciepłoBarszcz czerwony 24 zł/1 litr
Uszka z pieczarkami 19,50zł/kg /borowikami 29 zł /kg
Panierowane kapelusze pieczarek 2,50/szt
Bigos z grzybami 18 zł/kg
Pierogi z kapustą i grzybami 12,50 zł/kg
Łazanki 12,90 zł/kg
Kompot z suszu 10zł/1 litr

Ryby
Karp smażony 35 zł/kg
Ryba po grecku 25 zł/kg
Śledzie po węgiersku 25 zł/kg

Mięsa

Polędwiczki faszerowane borowikami 11 zł/porcja
Schab faszerowany figami i migdałami 11 zł/porcja
Szynka pieczona z piklami 11 zł/porcja
Pasztet pieczony z chrzanem i ćwikłą 11 zł /porcja


Czytaj Kronikę policyjną Lubelszczyzny
Czytaj nasz luźny serwis - Z przymrużeniem oka

Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto