Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Makaron, ziemniaki: co wybrać?

Anna Rogulska
Makaron ugotowany al dente i podany z lekkim sosem z warzyw to danie dietetyczne
Makaron ugotowany al dente i podany z lekkim sosem z warzyw to danie dietetyczne
Co wybrać na obiad, ziemniaki czy makaron? Szczególnie osoby dbające o linię zastanawiają się, które z nich są mniej kaloryczne. W mojej pracy dietetyka często spotykam się z pytaniem, co jest lepsze i zdrowsze - ziemniaki czy makaron? Poniżej przedstawiam plusy i minusy obu produktów. Wybór pozostawiam Państwu.

Wbrew powszechnie panującym poglądom, ziemniaki są niskokaloryczne, około 2 łyżki gotowanych to tylko 77 kcal. Ważną zaletą ziemniaków jest też to, że dostarczają witaminy C. Zjadając 200 gramów tych warzyw, zyskujemy połowę zalecanej dziennej dawki witaminy C. Najwięcej witaminy znajduje się pod skórką, dlatego najzdrowsze są kartofle w mundurkach.
Natomiast zawarta w nich witamina B6 poprawia humor, wspomaga układ nerwowy, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego (PMS).

Niestety, to ulubione warzywo Polaków ma też wady. Zapewnia uczucie sytości na krótko - po zjedzeniu ziemniaków poziom cukru we krwi szybko rośnie. Organizm produkuje wtedy więcej insuliny, która obniża poziom glukozy i szybciej pojawia się głód.

Ziemniaki czasem mogą być wręcz szkodliwe - zielone przebarwienia na bulwach to znak, że pojawiła się w nich trująca solanina. Ich zjedzenie może powodować niestrawność a nawet zatrucie. A zatem zazielenione ziemniaki nadają się tylko do wyrzucenia.

Natomiast makaron pomaga w odchudzaniu, ale tylko wtedy, gdy jest ugotowany al dente (lekko twardy). Na jego strawienie organizm potrzebuje więcej czasu, co daje nam uczucie sytości na dłużej.

Jest też źródłem błonnika - porcja (ok. 30 g) zaspokaja aż 1/5 dziennego zapotrzebowania na błonnik, który pomaga oczyścić organizm z toksyn. Dużym plusem makaronu jest szybkość jego przygotowania - czas gotowania wynosi ok. 15 minut.

Do minusów tego dania można zaliczyć zawartość glutenu, który jest przeciwwskazany dla chorych na celiakię (choroba trzewna). Poza tym nie każdy jego gatunek doskonały. Im niższa cena, tym jakość makaronu jest niższa. Dobra pasta robiona jest z mąki z pszenicy durum. Trzeba czytać etykiety.

Co jest bardziej tuczące? Ani makaron ani ziemniaki nie tuczą. Głównym problemem są kaloryczne dodatki, z którymi są spożywane. Zwłaszcza makaron bywa nimi naszpikowany. Dlatego sosy z serem polecam zastąpić lekkimi, na bazie warzyw.

Ziemniaki zapiekane w warzywach
Składniki na 2 porcje: 1 czerwona papryka, 3 średnie ziemniaki, 1 średnia cukinia, 1 mały bakłażan, 1 cebula, 3 łyżki oliwy, świeży rozmaryn, tymianek, sól, pieprz.
Przygotowanie: bakłażana pokroić w plastry, posolić, odstawić na około 30 minut. Paprykę pokroić w duże kawałki, pozostałe warzywa w plastry. Układać w formie rzędami, skropić oliwą, doprawić do smaku, przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 200°C przez 30 minut.Porcja dostarcza około 380 kcal .

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodzkie.naszemiasto.pl Nasze Miasto