Chleb jest jednym z najczęściej spożywanych pokarmów na świecie. Przepis wynaleziono już w Starożytnym Egipcie. Uważa się, że w idealnym bochenku czuć smak dzieciństwa, beztroski i domowego ciepła. To właśnie dlatego sztuka wypieku chleba jest tak trudna.
Chleb jest najlepszym pokarmem dla naszego mózgu, który zużywa 20% energii zawartej w pożywieniu. Najodpowiedniejszym pożywieniem dla komórek mózgowych są węglowodany złożone. A do tych zalicza się skrobia – główny składnik mąki. Nie bez powodu Francuzi nazywają chleb pokarmem na inteligencję ;)
Najlepsi piekarze w Polsce... pracują w naszym regionie! Piekarnia Asprod wyróżniona została bardzo prestiżowym tytułem Piekarz Roku 2015, przyznanym przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej zrzeszające piekarzy i cukierników z całego kraju!
Po co w chlebie zakwas? To dzięki niemu pieczywo rośnie i nabiera charakterystycznego kwaskowatego smaku. Wykorzystanie naturalnego zakwasu sprawia, że pieczywo jest szlachetniejsze w smaku oraz dłużej zachowuje świeżość. Chleby na zakwasie mają także korzystny wpływ na zdrowie. Dzięki naturalnemu zakwasowi organizm łatwiej wchłania wartościowe składniki odżywcze zawarte w pieczywie.
Naturalnie wybieramy Asprod! To już 25 lat jak piekarnia z Klinisk Wielkich wypieka dla nas pieczywo, które każdego dnia gości na naszych stołach. Asprod stara się, by wypieki były nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Najlepsze składniki, sprawdzone, udoskonalane przez lata przepisy i wielka miłość do chleba. To właśnie powody, dla których kolejne pokolenie z zadowoleniem wybierają wypieki piekarni Asprod.
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?