Przystawka, danie główne, deser i pytanie jak je skomponować by zachwycić smakoszy. Niepowtarzalna okazja do skosztowania odpowiedzi nadarzy się podczas prestiżowego Restaurant Week. Plenty Restaurant przygotowało menu w dwóch wyjątkowych odsłonach. Pierwsza propozycja jest skierowana do osób gustujących w potrawach mięsnych. Zaczyna się od przystawki Pate z wątróbki z musem malinowym. Forma, zestawienie smaków i sposób podania w niczym nie przypominaną wątróbki jaką pamiętamy z domowej kuchni. Pasztet o gładkiej konsystencji, rozpływa się w ustach. Subtelna malina, tonuje goryczkę mięsa. Całość smaku oprawia pieczywo.
Danie główne Udo kacze confit z kaszą gryczaną i burakami ociera się o kulturę Francji. Nie jest tajemnicą, że confit do jeden z najlepszych sposobów na przyrządzenie kaczego mięsa. Długie pieczenie w niskiej temperaturze powoduje, że kaczka staje się delikatna i nabiera aromatu. Kasza gryczana dzięki autorskiej mieszance przypraw, zyskuje na wartości. Buraki krojone w grubą kostkę dogrywają słodką nutę do dania. Został już tylko deser Sernik z pieczoną dynią. Puszysta chmurka sera opiera się na spodzie z kruchego ciasta. Już pierwszy kęs zostawia na języku delikatny posmak pieczonej dyni. Choć na talerzu prezentuje się standardowo, całkowicie zniewala podniebienie. Trzy dania łączą się w jedną historię prezentując kuchnię polską z zupełnie nowej perspektywy.
Bez mięsa może być również pysznie tylko, że wtedy przygoda zacznie się od Humus z pieczywem. Ciecierzyca nie może być nudna, szczególnie ta od Plenty Restaurant. Zachęca barwą i uwodzi smakiem. Delikatnie przyprawiona na chwilę przenosi kubki smakowe na Bliski Wschód. Świeże pieczy dopełnia kompozycję i rozgrzewa żołądek przed daniem głównym. Czas na gwiazdę menu czyli Bakłażan faszerowany ryżem i migdałami. Pod ciemną skórką warzywa skrywa się smakowity miąższ, który naturalnie łączy się z ryżem. Pierwszy kęs pozostawia aromatyczny posmak migdałów. Niektórzy uważają, że bakłażan to jeden z afrodyzjaków, tym bardziej warto go skosztować. Jeśli bakłażan nie wystarczy by pobudzić endorfiny w organizmie na pewno nadrobi to specjał Plenty Restaurant, czyli Ciasto czekoladowe. Ciasto w kolorze głębokiego brązu i aksamitny krem na bazie czekolady deserowej na długo pozostają w pamięci, stając się powodem by nie raz powrócić do restauracji.
Dwie odsłony menu, a każda tak samo zachwyca. Bo skoro jedzenie musi być zabawą, a degustacja przyjemnością do nudy nie można dopuścić. Każdy kto da się ponieść smakom Plenty na pewno chętnie zajrzy do pełnej kardy dań.
PLENTY REST
ul. Rynek Sienny 1
70-542 Szczecin
tel. +48 606 728 093
e-mail: [email protected]
http://plentyrest.pl
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?