Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Musztarda z gruszek - oto nasz produkt regionalny

Małgorzata Kaczmar
Kiełbasę robimy ręcznie - chwalił się Marcin Urbanowski
Kiełbasę robimy ręcznie - chwalił się Marcin Urbanowski Michał Pawlik
Pasztet z selera, musztarda z gruszek, pszenno-żytni chleb na zakwasie czy przetwory z aronii - to tylko niektóre z produktów, którymi w hotelu Plaza przy ul. Drobnera chwalili się dolnośląscy producenci żywności naturalnej.

Przyjechali na jednodniową konferencję, zorganizowaną przez urząd marszałkowski.

Paweł Czyszczoń, dyrektor wydziału rozwoju obszarów wiejskich urzędu marszałkowskiego, tłumaczy: - Radzimy, w jaki sposób umieścić swoje wyroby na Liście Produktów Tradycyjnych ministra rolnictwa.
Ale nie tylko. Przedsiębiorcy mogli się także dowiedzieć, co zrobić, by swoje produkty wprowadzić do restauracji czy hoteli.

Konferenencji towarzyszyła degustacja potraw z różnych części naszego regionu.
Pasztetu z selera można było spróbować na stoisku Jadwigi Kowalskiej z Głuchowa Górnego. - Tajemną recepturę tego produktu przywiozła babcia mojej koleżanki aż z Tarnopola - mówi kobieta.
Nie zabrakło też kiełbasy nożem krojonej, specjalności masarni w Zawidowicach niedaleko Bierutowa. Skąd ta nazwa?
- Kiełbasę robimy ręcznie - tłumaczy Marcin Urbanowski. - Mięso nie jest mielone przez maszynę, ale krojone ręcznie.

Hitem była również musztarda z gruszek odmiany klapsa. Autorka tej niezwykłej mikstury, Halina Przystupa, otrzymała nagrodę za najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy "Perła 2009".
Na konferencji nie zabrakło także słodkości: domowych pierników polanych lukrem, orzechów w białej czekoladzie czy produktów z aronii.

Spore zainteresowanie wzbudził też pachnący, pszenno-żytni chleb z Pomocnego niedaleko Jawora.
- Dodaje się do niego siemienia lnianego - zdradza Paulina Klaczyk z gospodarstwa agroturystycznego Monte Christo, gdzie wypiekane są bochenki. - Tajemnica tkwi też w piecu, opalanym dębowym drewnem - dodaje.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Musztarda z gruszek - oto nasz produkt regionalny - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na sycow.naszemiasto.pl Nasze Miasto