Zbliżają się święta. Przepisem na rybę po grecku podzieliła się z nami pani Maria Jońca z Dębnicy Kaszubskiej.
- Do ryby po grecku potrzebnych nam będzie kilka filetów białej ryby - mówi pani Maria. - Najlepszy do tej potrawy jest dorsz. Cztery marchewki, dwie pietruszki i seler kroimy w słupki lub ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Osobiście preferuję jednak warzywa krojone. Cztery cebule kroimy w półtalarki. Wszystkie warzywa wkładamy do głębokiej patelni, podlewamy szklanka wody i dusimy pod przykryciem do miękkości mieszając od czasu do czasu. Do warzyw dodajemy kilka liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz lekko solimy. Do uduszonych warzyw dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego i dokładnie mieszamy. Na drugiej patelni smażymy rybę. W głębszym półmisku układamy warstwami na przemian warzywa i rybę tak by wierzchnią warstwę stanowiły warzywa. Potrawa najlepiej smakuje na zimno.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?