Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Na wigilijnym stole tradycyjnie królują postne potrawy z ryb

Kinga Trubicka
Zbliżają się święta. Przepisem na rybę po grecku podzieliła się z nami pani Maria Jońca z Dębnicy Kaszubskiej. - Do ryby po grecku potrzebnych nam będzie kilka filetów białej ryby - mówi pani Maria.

Zbliżają się święta. Przepisem na rybę po grecku podzieliła się z nami pani Maria Jońca z Dębnicy Kaszubskiej.

- Do ryby po grecku potrzebnych nam będzie kilka filetów białej ryby - mówi pani Maria. - Najlepszy do tej potrawy jest dorsz. Cztery marchewki, dwie pietruszki i seler kroimy w słupki lub ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Osobiście preferuję jednak warzywa krojone. Cztery cebule kroimy w półtalarki. Wszystkie warzywa wkładamy do głębokiej patelni, podlewamy szklanka wody i dusimy pod przykryciem do miękkości mieszając od czasu do czasu. Do warzyw dodajemy kilka liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz lekko solimy. Do uduszonych warzyw dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego i dokładnie mieszamy. Na drugiej patelni smażymy rybę. W głębszym półmisku układamy warstwami na przemian warzywa i rybę tak by wierzchnią warstwę stanowiły warzywa. Potrawa najlepiej smakuje na zimno.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto