Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsze piekarnie w rejonie Sycowa. Zobaczcie, jak oceniliście piekarnie w naszej okolicy

RED
Fot. Beata Hadas-Haustein
16 października chleb ma swoje święto! Tego dnia obchodzimy również Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem. Dzień Żywności ustanowiła w 1979 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 35. rocznicę utworzenia tej organizacji.

Okazuje się, że Polacy uwielbiają chleb. Zjadają go 45 kg rocznie! Spożycie chleba spada niestety z roku na rok. Warto dodać, że jeszcze w 1981 roku Polacy spożyli 100 kg chleba!

Ponoć nigdzie na świecie chleb nie smakuje tak dobrze jak w Polsce. I coś w tym jest. Kochamy chleb i umiemy go robić. Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenia mają swoją wartość. Co ciekawe – coraz więcej osób piecze chleb w domu, powstały nawet „giełdy” zakwasów do chleba, gdzie ludzie chętnie dzielą się zakwasem właśnie.

Początki chleba, czyli jak to się zaczęło?

Najbardziej pierwotną formą chleba są placki z mąki i śruty pieczone w popiele, na rozgrzanych kamieniach, później także na rusztach i blachach. Odrębnym rodzajem chleba były suche placki starożytnych Izraelitów (maca).

Znacie powiedzenie „łamać się chlebem”? Wzięło się zapewne stąd, że chleb znany w starożytności nie przypominał chleba znanego nam dziś. Jego kształt zbliżony był do podpłomyka. Takiego chleb się nie kroiło, tylko łamało. I zapewne stąd wziął się powszechnie znany w wielu kulturach zwyczaj obrzędowego łamania chlebem.

Zwyczaj łamania, a nie krojenia chleba, utrzymał się zresztą do dzisiaj w kulturze śródziemnomorskiej.
W starożytnym Egipcie ofiary z chleba składano bogom. Tutenchamon na „życie po śmierci” dostał między innymi kosze chleba.

Ale co ciekawe - w starożytnej Grecji znano około 50 przepisów na różnego rodzaju chleby, w średniowieczu piekarze wypiekali 9 głównych rodzajów chleba.

Archaiczną formę chleba wśród Słowian, która przeznaczona była do codziennego spożycia stanowił placek chlebowy zwany podpłomykiem noszący również w języku staropolskim nazwę wychopieniek.

W Polsce chleb zaczęto wypiekać prawdopodobnie już w pierwszych wiekach naszej ery! W XIII wieku znano już ponad 10 gatunków chleba!

Co ciekawe, jeszcze nie tak dawno (nasze prabacie zapewne o tym pamiętają) formą pieczywa odświętnego był kołacz, a nie chleb!

Przepisa na kołacz maryjny z serem z Lipinek
Składniki na ciasto

  • 40 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • sól do smaku

Składniki na nadzienie

  • 30 dag sera
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag rodzynek
  • 1 jajko
  • cynamon do smaku

Wykonanie
Do mleka dodać drożdże roztarte z cukrem, dodać do tego 1/3 mąki, zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Do rozczynu dodać resztę mąki, sól, żółtka i stopione masło. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Następnie odstawić je do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkować je i nałożyć nadzienie. Ciasto zwinąć w rulon, podzielić na 13 porcji i uformować kołacz. Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciasto jajkiem i posypać cynamonem. Piec ok.30-40 minut w temperaturze 190 stopni.

Na co dzień, zamiast chleba, jeszcze w latach 50. w niektórych rejonach polski (zwłaszcza na wschodzie) piekło się proziaki, czyli placki na sodzie, które zastępowały chleb.

Pszenny czy żytni?

Jakie są rodzaje i gatunki chleba? Rozróżnia się chleb żytni (razowy i biały), chleb mieszany żytnio-pszenny oraz chleb pszenny.

W krajach północnych bardziej rozpowszechniony jest chleb żytni niż pszenny, w niektórych okolicach wypieka się także chleb z mąki jęczmiennej i owsianej, a na obszarach uprawy kukurydzy ważnym składnikiem ciasta do wypieku chleba jest mąka kukurydziana.

Podstawowymi składnikami chleba są: mąka pszenna lub mąka żytnia, woda, sól oraz dodatki, na przykład drożdże lub zakwas.

Dla wygody chleb krojony

Na koniec ostatnia ciekawostka. Skąd się wziął chleb krojony? Maszynę do krojenia chleba w 1912 r. wymyślił i opatentował Otto Frederick Rohwedder.

Jednak problemy z utrzymaniem świeżości takiego pieczywa zniechęciły go do uruchomienia produkcji na większą skalę. Dopiero w 1928 r., po emigracji do USA, Rohwedder wrócił do swojego wcześniejszego pomysłu, projektując linię produkcyjną, która najpierw kroiła, a następnie natychmiast szczelnie pakowała pokrojony chleb.

Przysłowia z chlebem

Chleb – nie mogło być inaczej! - doczekał się przysłów. Zobaczcie najpopularniejsze z nich:

  • Bez pracy, nie ma kołaczy
  • Ciężko pracować trzeba na kawałek chleba
  • Aż miło na duszy, jak świeży chleb puszy
  • Biedna to kraina, gdzie się chleb kończy, a kamień zaczyna
  • Dobry chleb z solą, byle z dobrą wolą
  • Chleb płacze, gdy go darmo jedzą
  • Chleb w drodze nie ciąży
  • Chleb z solą - znak i hasło zgody
  • Chleba dorabiać się trzeba

Plebiscyt na Najlepszy Chleb w rejonie Sycowa

Jesienią 2015 roku ogłosiliśmy jako Gazeta Sycowska Plebiscyt na Najlepszy Chleb. Zwyciężył Zakład Cukierniczo-Piekarniczy Zbigniewa Buły z Sycowa. Najlepsze piekarnie w naszym regionie otrzymały od nas pamiątkowe certyfikaty. Dziś nie kupimy już niestety pysznego chleba ze słynnej Piekarni Wiśniewski-Staniewicz.

Jak głosowaliśmy?

  • 1. Zakład Cukierniczo-Piekarniczy Zbigniew Buła (ul. Kępińska 8, Syców) - 451 głosów
  • 2. Cukiernia Piekarnia Hert (ul. Kaliska 10, Syców) - 158
  • 3. Piekarnia Wiśniewski-Staniewicz (ul. Jana Pawła II 8, Syców) - 142
  • 4. Cukiernia-Piekarnia Marcello Tomasz Noczyński (ul. Oleśnicka 30F, Syców) - 133
  • 5. Piekarnictwo Cukiernictwo Henryk Troska (ul. Kaliska 53A, Syców) - 94
  • 6. Piekarnia Tadeusz Baliński (Perzów) - 80
  • 7. Piekarnia Helena Kołacz (ul. Graniczna, Międzybórz) - 74
  • 8. Piekarnia Familijna (Kuźnica Czeszycka 11) - 24

Piekarnie oferują dziś nie tylko całą gamę różnych gatunków chleba czy bułek, ale i słodkości, między innymi pączki, które często kupujemy razem z chlebem, do porannej kawy. Zobaczcie zdjęcia zwycięzców naszego Plebiscytu na Najlepszy Chleb oraz zdjęcia naszych piekarni z Tłustego Czwartku wykonane w marcu ubiegłego roku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sycow.naszemiasto.pl Nasze Miasto