Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na tradycyjny, świąteczny bigos od KGW "Wiedźmy" z Drołtowic. Receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie!

Klaudia Kłodnicka
Klaudia Kłodnicka
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich "Wiedźmy" z Drołtowic podzieliły się przepisem na świąteczny bigos. Niedawno sycowianie mieli okazję skosztować potrawy podczas jarmarku!

Bigos od KGW "Wiedźmy" z Drołtowic

Kiedy przychodzi czas na szykowanie świątecznych potraw, myślimy o wigilii i 12 potrawach goszczących w naszych domach, ale przecież na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego staropolskiego bigosu. Jeśli bigos to cóż pyszna kiszona kapusta prosto z beczki, grzybki suszone, śliwki suszone, wędzonki, boczek, mięso i może być kiełbaska, przyprawy i zabieramy się do roboty. W tym roku taki bigos KGW Wiedźmy z Drołtowic wraz z Panią sołtys Anią przygotowaliśmy na jarmark bożonarodzeniowy który odbył się w Sycowie.

Składniki:

  • 5 kg kapusty kiszonej
  • 2 kg karkówki lub łopatki posolić przed pieczeniem
  • 1 kg boczku
  • 1 kg kiełbasy podsuszanej
  • 3 cebule
  • 30 dag śliwek suszonych
  • pół litra wina wytrawnego czerwonego
  • 2 garści suszonych grzybów
  • po około 15 ziarenek ziela pieprzu jałowca i liścia
  • pieprz majeranek do smaku opcjonalnie papryka czerwona

Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną ugotować. Grzybki wraz z zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem w ziarenkach, owocem jałowca namoczyć i zagotować. Śliwki suszone namoczyć w czerwonym wytrawnym winie. Mięso upiec i pokroić w kostkę. Boczek pokroić i podsmażyć. Na tłuszczu po boczku usmażyć cebulkę. Odcedzoną ugotowaną kapustę wymieszać ze wszystkim składnikami, grzyby wylać wraz z przyprawami i wywarem. Śliwki z winem. Przyprawić majerankiem i pieprzem dobrze wymieszać i gotowy bigos smażyć i studzić przez 2- 3 doby. Czym dłużej smażony tym pyszniejszy.

Przepis ten jest przekazany nam przez nasze babcie. Jest tradycyjny i nie potrzebujemy do niego żadnych gotowych tzw. przypraw do bigosu. Nasz bigos po starannym wykonaniu z tradycyjnych składników, sam w sobie staje się luksusowym daniem na świątecznym stole i nie tylko. KGW Wiedźmy z Drołtowic i Pani sołtys Anna Jerzyk wraz z radą sołecką życzą zdrowych szczęśliwych radosnych świąt oraz smacznych tradycyjnych potraw - przekazuje Jadwiga Sijka, przewodnicząca KGW.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sycow.naszemiasto.pl Nasze Miasto