Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszne ciasta, ciasteczka i torciki cz.1 [PRZEPISY]

Natalia Ptak
Orzechowe szaleństwo

150 g orzechów włoskich 
90 g cukru pudru 
2 białka

NADZIENIE 
200 g kremu czekoladowo-orzechowego, np. Nutella 
2 łyżki śmietanki 


100 g orzechów laskowych do dekoracji tłuszcz i bułka tarta do tortownicy 


Orzechy zmiel i wymieszaj je z cukrem pudrem. Ubij białka na sztywną pianę, a następnie ostrożnie połącz ją z orzechami wymieszanymi z cukrem. Natłuść i oprósz bułką tartą tortownicę o średnicy około 23 cm. Wlej do niej przygotowana masę. Piecz ciasto w dolnej części piekarnika przez około 20 minut, a potem pozostaw je do ostygnięcia w tortownicy, zdejmij obręcz i przełóż na paterę. Wymieszaj krem czekoladowo-orzechowy ze śmietaną i rozprowadź go na spodzie ciasta. Upraż orzechy laskowe na gorącej, suchej patelni, a następnie połóż je na ściereczkę lub ręcznik kuchenny i oczyść ze skórek. Posiekaj dość grubo orzechy i ponownie upraż je na gorącej, suchej patelni, aż nabiorą lekko złotawego koloru. Posyp ciasto orzechami, włóż je do lodówki i wyjmij tuż przed podaniem.
Orzechowe szaleństwo 150 g orzechów włoskich 90 g cukru pudru 2 białka NADZIENIE 200 g kremu czekoladowo-orzechowego, np. Nutella 2 łyżki śmietanki 100 g orzechów laskowych do dekoracji tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Orzechy zmiel i wymieszaj je z cukrem pudrem. Ubij białka na sztywną pianę, a następnie ostrożnie połącz ją z orzechami wymieszanymi z cukrem. Natłuść i oprósz bułką tartą tortownicę o średnicy około 23 cm. Wlej do niej przygotowana masę. Piecz ciasto w dolnej części piekarnika przez około 20 minut, a potem pozostaw je do ostygnięcia w tortownicy, zdejmij obręcz i przełóż na paterę. Wymieszaj krem czekoladowo-orzechowy ze śmietaną i rozprowadź go na spodzie ciasta. Upraż orzechy laskowe na gorącej, suchej patelni, a następnie połóż je na ściereczkę lub ręcznik kuchenny i oczyść ze skórek. Posiekaj dość grubo orzechy i ponownie upraż je na gorącej, suchej patelni, aż nabiorą lekko złotawego koloru. Posyp ciasto orzechami, włóż je do lodówki i wyjmij tuż przed podaniem.
Nie masz pomysłu, jakimi słodkościami zaskoczyć domowników. Zachęcamy do przejrzenia pierwszej z trzech galerii z pysznymi ciastami, ciasteczkami i torcikami. Może któryś z wypieków podbije serca i podniebienia twoich najbliższych.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pyszne ciasta, ciasteczka i torciki cz.1 [PRZEPISY] - Sieradz Nasze Miasto

Wróć na sieradz.naszemiasto.pl Nasze Miasto