Początków zorganizowanej na szerszą skalę hodowli bydła na ziemi kamiennogórskiej należy upatrywać już w XIII/XIV wieku, do czego w dużej mierze przyczynili się krzeszowscy cystersi. Zakład mleczarski w Kamiennej Górze istnieje od roku 1941.
To właśnie w nim produkuje się kamiennogórski ser pleśniowy, który jest na liście produktów tradycyjnych. Ma ostry, pikantny, pieczarkowy i lekko gorzki smak i zapach - taki właśnie jest ten ser, którego historia produkcji sięga lat 50. ubiegłego wieku.
- Wytwarzany jest z najwyższej jakości mleka krowiego, dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość i pełnię wartości odżywczych - mówi Ireneusz Żmijan ze Spółdzielni Mleczarskiej KaMos w Kamiennej Górze.
Jego produkcja to połączenie tradycyjnych receptur z nowymi technologiami produkcyjnymi. To wszystko powoduje, że kamiennogórski ser pleśniowy cechuje nie tylko jakość, ale i wysoka zawartość potrzebnych związków mineralnych i wapnia. Ser stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, jest bogaty w witaminy z grupy A i B, które wspomagają pracę układu nerwowego i zwiększają odporność organizmu. To także doskonała przekąska lub składnik sałatek, zapiekanek i różnych farszów.
Co to za ser?
Ma kształt płaskiego cylindra. Skórka jest gładka, czasem występuje na niej nalot pleśni. W przekroju miąższ jest niejednorodny, z nielicznymi szczelinami i przerostem pleśni. Skórka ma zabarwienie od ciemnobiałego do jasnożółtego. Na powierzchni jest możliwy nalot pleśni. Miąższ jest przerośnięty błękitnozieloną pleśnią. Ser w kształcie cylindra ma średnicę 20 centymetrów, wysokość ok. 10 cm i masę 2,5-3 kg. Konsystencja miękka do lekko kruchej.
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?