Z tegorocznych Targów Smaki Regionów 2015 w Poznaniu zachodniopomorscy producenci żywności ekologicznej wrócili z licznymi nagrodami.
- Jesteśmy naprawdę wyjątkowym województwem, co roku przywozimy „Perły” oraz „Klucze”. Inne województwa nie mają takiego szczęścia - mówi wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa. - To już pewna tradycja, że zachodniopomorskie z tych targów wraca z dużą liczbą nagród.
Nagrody zostały przyznane w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną.
W kategorii produkt „Perłę” zdobyły pierniki szczecińskie, produkowane przez Jana Tabińskiego i kozi serek, produkowany przez Lidię Ordysińską z Koziego Gródka Fermy Kóz z Wołczkowa.
W kategorii potrawa uhonorowano paprykarz szczeciński z sielawy, który jest specjalnością Restauracji Park Hotelu w Szczecinie.
Ale zachodniopomorska reprezentacja z targów powróciła także z dwoma Kluczami do Polskiej Spiżarni. Pierwszy z nich został przyznany Dariuszowi Siubdzie, dyrektorowi LGD Pojezierze Razem ze Szczecinka. To właśnie dzięki panu Dariuszowi organizowane są Rybne Warsztaty Kulinarne na terenie powiatu szczecineckiego i drawskiego.
Drugi „Klucz” przywieźli państwo Bożena i Ryszard Jaszczowscy, którzy prowadzą ekologiczne gospodarstwo Sedina w Dolicach i słyną z produkcji konfitur z owoców róży oraz pomidorów.
Natomiast prestiżowe wyróżnienie w konkursie o Medal Targów Smaki Regionów 2015 otrzymała Elżbieta Kuczma i jej Gospodarstwo Rolne Zagon, za ogórki kołobrzeskie.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?