Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szukasz przepisu na świąteczne pierogi? Wypróbuj ten od gospodyń wiejskich z Bukowiny Sycowskiej!

Klaudia Kłodnicka
Klaudia Kłodnicka
mat. KGW Bukowina Sycowska
Pani Wanda, wieloletnia członkini Koła Gospodyń Wiejskich w Bukowinie Sycowskiej podzieliła się przepisem na pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami. Potrawa będzie dobrą alternatywą dla pierogów z kapustą i grzybami na świąteczny stół.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 1/4 kostki margaryny,
  • 1 jajko roztrzepane,
  • 2 szklanki gotującej wody,
  • 4 woreczki kaszy gryczanej,
  • 2 cebule,
  • 1/2 kg pieczarek

Sposób wykonania:
Ciasto:
Wsypać mąkę do miski, dodać 1/4 margaryny, posiekać z mąką, dodać 2 szklanki wody, wymieszać łyżką, dołączyć roztrzepane jajko i zagniatać.

Farsz:
Ugotowaną kaszę gryczaną - ostudzić. Pieczarki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i przesmażyć z cebulką na margarynie - ostudzić. Wymieszać kaszę i pieczarki, doprawić solą i pieprzem.

Z ciasta wykrawać koła, nakładać łyżeczką farsz. Pierogi gotować w osolonej wodzie 5-7 minut.

Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sycow.naszemiasto.pl Nasze Miasto