Wideo. Rodzinny kapitał opiekuńczy
Szkolenie poprowadziła mistrzyni carvingu - Dominika Sadowska. Uczestnicy poznawali techniki wywodzącej się z Azji sztuki rzeźbienia głównie w owocach i warzywach.
- Carving jest sztuką rzeźbienia w warzywach i owocach, która w Polsce pojawiła się stosunkowo niedawno, bo dopiero kilkanaście lat temu i cieszy się rosnącą popularnością. Dlatego coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się na wprowadzenie oferty carvingu realizowanej na imprezach i przyjęciach okolicznościowych, weselach, jubileuszach, firmowych spotkaniach itp. - opowiada Przemysław Janakowski, dyrektor CEiPM we Włocławku.
Jak ważnym elementem potrzebnym do rzeźbienia są narzędzia do pracy przekonali się kursanci już na samym początku szkolenia.
- Podczas zajęć dowiedzieliśmy się, że carving pojawił się w krajach dalekiego wschodu już w starożytności. Do dziś uważa się go za prawdziwą sztukę, której tajniki przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Bardzo ważnym elementem są narzędzia. Noże do carvingu powinny mieć specjalne parametry - muszą być cienkie, bardzo ostre i wykonane z najwyższej jakości stali odpornej na działanie kwasów – dodaje Martyna, uczestniczka szkolenia.
Po zakończonym szkoleniu uczestnicy otrzymali zaświadczenia i certyfikaty o ukończeniu kursu carvingu. Podniesieni kwalifikacji wśród uczniów branży gastronomicznej podniesie w przyszłości ich atrakcyjność na rynku restauracyjnym i nie tylko. Kursanci będą mogli brylować przygotowując pięknie wyrzeźbione owoce podczas rodzinnych i towarzyskich spotkań.
- Kolejnym szkoleniem jakie mamy przed sobą i możemy zaproponować, będzie kelner- barista. Już dziś można zapisywać się w Centrum Pracy i Edukacji Młodzieży we Włocławku – informuje Jakub Karpiński, specjalista ds. rozwoju zawodowego CEiPM we Włocławku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?