Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni
Fasola
Z Ameryki pochodzi również fasola. Rośnie ona tam od Ameryki Południowej do Północnej. I choć fasola kojarzy nam się wyjątkowo swojsko, to warto wiedzieć, że najwięcej jej gatunków rośnie w tropikach. Fasola również należy do jednej z najstarszych roślin uprawnych. Do Europy sprowadzono ją w XVI wieku, ale początkowo była uprawiana jako roślina ozdobna. Tak było również w Polsce – na stoły trafiła dopiero w XVII wieku.
Warto wiedzieć, że fasoli, jaką my znamy, nie jedli ani starożytni Grecy, ani Rzymianie (takie informacje można dość często napotkać). Korzystali oni z nasion wielu roślin strączkowych, w tym roślin o nazwie wspięga (Vigna), które nazywali fasolą. Do tej rodziny należą również azjatyckie „fasole”. Jest to jednak co innego niż „nasza”, czyli amerykańska fasola (Phaseolus).