Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek coraz bliżej. Gospodynie ze Ślizowa piekły pączki i chrusty. Mamy przepis!

Klaudia Kłodnicka
Klaudia Kłodnicka
W sobotnie popołudnie członkinie Koła Gospodyń Wiejskich ze Ślizowa spotkały się na tradycyjne pieczenie pączków i chrustów.

Tłusty czwartek przypada w ostatnim tygodniu karnawału, czyli 24 lutego 2022 roku. Tradycja nakazuje, aby tego dnia zjeść przynajmniej jednego pączka. Wczoraj, na tradycyjnym pieczeniu słodkości spotkały się członkinie Koła Gospodyń Wiejskich "Ślizowianki" ze Ślizowa.

-Dobrze było się spotkać, a dziewczyny przepis i słodkości zabrały do domu. Jak wiadomo każdy coś w domu po swojemu robi, ale dobrze czasami podpatrzeć jak to robią inni - podała Beata Niwa z KGW.

Przepis na tradycyjne pączki od KGW Ślizowianki:

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 10dag drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 szklanki mleka zimnego
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny

Sposób wykonania
Roztopioną margarynę utrzeć z cukrem i jajkami. Drożdże rozpuścić w mleku. Do utartej margaryny dodać mąkę i mleko, ciasto wyrobić i odstawić w zimne miejsce na godzinę. Następnie rozwałkować na grubość około do 1cm i wykrawać, nadzienie w środeczek zwinąć i odstawiać na bok. Pączek będzie odpoczywał i ciasto jeszcze podrośnie, jak ostatniego pączka zrobimy to pierwszego można już piec.

Przepisem na pączki podzieliła się też rodowita Stradomianka Krystyna Boroń.

Składniki:

  • 1 kg maki pszennej ,
  • 1 kg maki pszennej ,10 dkg drożdży ,1 jajko i 9 żółtek
  • 10 dkg cukru
  • Płaska duża łyżka soli
  • 1/2 szkl. oleju lub 10 dkg roztopionego masła
  • 1/2 litra ciepłego mleka.

Sposób wykonania:
Żółtka z jajkiem ubić i dodać do ciepłego mleka. Drożdże rozrobić z odrobiną mleka i małą łyżeczką cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Marmolada musi być twardsza żeby nadziewać paczki. Bierzemy kawałek ciasta na dłoń -spłaszczamy i dajemy do środka marmoladę. Kładziemy na bawełnianej ściereczce do wyrośnięcia. Olej rozgrzewamy do 170 stopni i pieczemy. Po wyciągnięciu lukrujemy albo pudrujemy cukrem pudrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sycow.naszemiasto.pl Nasze Miasto