MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć...
fot. RitaE/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie po spożyciu drobiu

Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć pokarmowych powoduje drób. Dlatego podczas przygotowania np. kurczaka oprócz o umycie mięsa (które nie usuwa całkiem bakterii) warto zadbać o higienę rąk i wszystkich powierzchni i sprzętów, z którymi miało ono styczność.

Należy też upewnić się, że podczas przygotowania w całej swojej masie osiągnęło odpowiednią temperaturę, która niszczy patogeny, wynoszącą 74 stopnie Celsjusza. To ważne zwłaszcza w przypadku dużych kawałków mięsa oraz całych kurczaków, a szczególnie nadziewanych.

Temperaturę należy sprawdzać za pomocą termometru kuchennego wbitego w środek lub najgrubszą część kawałka mięsa.

Zobacz również

Odra Opole nie zagra w Ekstraklasie. 180 sekund wstrząsnęło niebiesko-czerwonymi

Odra Opole nie zagra w Ekstraklasie. 180 sekund wstrząsnęło niebiesko-czerwonymi

Trzech zawodników odchodzi z Jagiellonii Białystok

Trzech zawodników odchodzi z Jagiellonii Białystok

Polecamy

Choroby i szkodniki porzeczek. Zobacz, co osłabia i zjada krzewy

Choroby i szkodniki porzeczek. Zobacz, co osłabia i zjada krzewy

Mały motylek czy smok na całych plecach? Masz tatuaż? Grozi ci groźna choroba

Mały motylek czy smok na całych plecach? Masz tatuaż? Grozi ci groźna choroba

Elektryków na polskich drogach jest coraz więcej, ale co z ładowarkami?

Elektryków na polskich drogach jest coraz więcej, ale co z ładowarkami?