Organizacją partnerską projektu była Casa Da Educaçao w Lizbonie.
Wszyscy uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Orła Białego w Międzyborzu jechali tam z różnymi uczuciami: niektórzy obawiali się lotu, innym trudno było pożegnać się z rodziną, obawiano się konwersacji w innym języku, pracy w nieznanym otoczeniu. Strach okazał się niepotrzebny, praca w obcym miejscu okazała się być nie tylko nowym doświadczeniem zawodowym, ale również sprawdzeniem swoich umiejętności języka angielskiego. Młodzież pracowała w różnych restauracjach: 4 osoby w restauracji Café Império, 3 osoby w restauracji Sabor Mineiro, 2 kolejne osoby w restauracji Florida de Areirro, 2 osoby w restauracji Ribadouro, a pozostali w sieci restauracji Portugalia.
Uczniowie pracowali razem z zatrudnionymi tam Portugalczykami oraz osobami różnych narodowości. Mieszkali w apartamencie z gosposią, a do pracy dojeżdżali metrem. Młodzież była obdarowana niezwykłą życzliwością i pomocą ze strony pracowników. W weekendy grupa jeździła na liczne wycieczki np. do: Fatimy, Sintry, Obidoś i Cabo da Roca - czyli najdalej na zachód wysuniętego punktu stałego lądu Europy.
Byli na plażach, gdzie mimo niezbyt ciepłej pogody i tak pływali w oceanie. Poznali piękną Lizbonę dzięki jednemu z opiekunów, który zna to miasto jak własną kieszeń. Kosztowali specjałów portugalskich nie tylko w restauracjach, w których pracowali. Jako przyszli gastronomowie na pewno włączą przepisy portugalskie do własnych, tych domowych.
W ostatnim dniu młodzież otrzymała europejskie certyfikaty mobilności zawodowej, które z dumą dołączą do swojego CV.
Trzy tygodnie minęły bardzo szybko, ale w pamięci na pewno pozostaną niesamowite wspomnienia, do których z chęcią będą powracać. Do Polski grupa wróciła z nowymi doświadczeniami i umiejętnościami, i zdecydowanie bardziej pewni siebie. Poznali nowych ludzi, nowe zwyczaje, nowe smaki, poczuli zapach oceanu i zobaczyli jedne z najpiękniejszych plaż w Europie.
Uczniowie zachwyceni Lizboną i Portugalią mają nadzieję, że uda im się tam wrócić, w niedalekiej przyszłości.
Warto dodać, że w szkole trwa rekrutacja do: 4-letniego technikum na technika żywienia i usług gastronomicznych oraz technika hotelarstwa i 3-letniej Szkoły Branżowej I stopnia - klasy wielozawodowej z praktykami u pracodawców.
Strefa Biznesu: Polacy chętniej sięgają po krajowe produkty?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?