Jak informuje GIS spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Wycofane ze sprzedaży zostały następujące wyprodukowane przez Agnex Krzysztof Wierzbicki 15-659 Białystok ul. Hotelowa 38 partie produktów:
- pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021
- pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021
- pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021
- pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2409/6, data minimalnej trwałości 03.2021
Jak informuje na swojej stronie internetowej GIS.
W trakcie kontroli urzędowej w firmie Agnex Krzysztof Wierzbicki pobrano do badań próbki pieprzu czarnego mielonego, 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021. W 1 z 5 badanych próbek stwierdzono obecność bakterii Salmonella.
Inspekcja sanitarna zaleca nie spożywanie pieprzu z tych partii.
Tak wyglądają wycofane opakowania. Jeśli takie posiadasz, sprawdź numer serii produktu!
Przeprowadzono dalsze badania
W celu ustalenia źródła zanieczyszczenia pobrano do badań kolejne 5 próbek pieprzu czarnego mielonego, 400 g, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021, oraz 5 próbek surowca – pieprzu czarnego mielonego pochodzącego z Wietnamu, z zamkniętych worków po 25 kg każdy, data minimalnej trwałości: 03.2021, numer partii 09-09/19 dostarczonego przez PHU GROTEX Eryk Grotowski, 62-800 Kalisz, ul. Tuwima 6. Ponadto pobrano do badań wymazy sanitarne ze środowiska produkcyjnego w firmie Agnex Krzysztof Wierzbicki.
Dodatkowe badania próbek wykazały obecność bakterii Salmonella w wyżej wymienionych próbkach pieprzu czarnego mielonego, 400 g oraz próbkach surowca – pieprzu czarnego mielonego, 25 kg, dostarczonego do Agnex Krzysztof Wierzbicki przez PHU GROTEX Eryk Grotowski, 62-800 Kalisz, ul. Tuwima 6. Obecności Salmonella nie stwierdzono w próbkach wymazów sanitarnych ze środowiska produkcyjnego firmy Agnex Krzysztof Wierzbicki.
Prowadzone są dalsze działania inspekcji sanitarnej w firmie PHU GROTEX Eryk Grotowski. Firma przedstawiła wynik badania przeprowadzonego na jej zlecenie w laboratorium prywatnym, zgodnie z którym w badanej próbce pieprzu czarnego mielonego z tej samej partii nie stwierdzono obecności bakterii z grupy coli oraz Salmonella.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?