Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W środę rozpoczyna się festiwal Europa na Widelcu

Malwina Gadawa
Paweł Relikowski, Polska Press
Wielkie kulinarne święto Wrocławia w tym roku rozpocznie się w środę 31 maja i potrwa do 4 czerwca. Będzie można spróbować przysmaków z całej Europy.

Zobacz też: Europa na Widelcu [MENU, PROGRAM]

Do wspólnego biesiadowania zapraszają Robert Makłowicz, Piotr Bikont i prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz.

- 4 czerwca świętujemy rocznicę wolnych wyborów. Zanim ten dzień został świętem państwowym, postanowiliśmy, że będziemy świętować we Wrocławiu. A jak świętować, to przy stole, stąd pomysł na biesiadę Europa na Widelcu - mówi prezydent Rafał Dutkiewicz.

W tym roku będzie można spróbować przysmaków z kilkunastu europejskich kuchni.

- Niektóre z nich będą naprawdę wyszukane - mówi Robert Makłowicz. I dodaje, że w tym roku po raz pierwszy przy wszystkich potrawach będą wymienione składniki, które mogą uczulać.

Tradycyjnie już na festiwalu promowane będą truskawki i szparagi z regionalnych upraw.

Tegoroczna edycja Europy na Widelcu rozpocznie się w środę (31 maja) jarmarkiem produktów europejskich i regionalnych, podczas którego będzie można skosztować i kupić smakołyki z różnych zakątków Europy, w tym Dolnego Śląska. W tym samym dniu rozpoczną się także targi książek kulinarnych organizowane w Tajnych Kompletach. A w klubie Proza odbędą się spotkania autorskie, m.in. z Robertem Makłowiczem. W Rynku stanie także food truck kampanii Polska Smakuje Jakością. Jego menu stworzył Jerzy Sobieniak (kucharz i promotor zdrowej kuchni polskiej) na bazie łopatki i schabu wieprzowego, klasycznych kiełbas, m.in. myśliwskiej, suchej krakowskiej oraz kaszanki i salcesonu.

W piątek, 2 czerwca we wrocławskim Kinie Nowe Horyzonty wystartuje przegląd filmów o tematyce kulinarnej (m.in. „Charlie i fabryka czekolady”, „Slow Food Story” czy „Uczta Babette”).

Najważniejszy dzień festiwalu to sobota, 3 czerwca. Tego dnia szefowie wrocławskich kuchni zaprezentują 18 hitów europejskiej kuchni m.in.: mostek cielęcy nadziewany mięsem i jarzynami, wołowina w piwie po flamandzku, zupa cebulowa, szarpana baranina marynowana w irlandzkiej whiskey, kiełbaski norymberskie z zielonym sosem, gołąbki z białą kaszą gryczaną, gulasz segedyński, filet z kaczki na salsie z buraka i śliwek czy pierożki z bryndzą. Potrawy powstaną na bazie mięsa i wędlin certyfikowanych w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP.

Porcje degustacyjne otrzymamy za kupione wcześniej cegiełki (jedna kosztuje 5 zł). Pieniądze z cegiełek przeznaczone zostaną na stypendia dla uczniów wrocławskiego gastronomika.

Na zakończenie głównego dnia festiwalu, wystąpi Wroclaw Respect Orchestra. A w Browarze Mieszczańskim rozpocznie się zlot food trucków i browarów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto