Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Walenty do kuchni

Juliusz PODOLSKI
Znajoma bez pamięci się zakochała. Jej partner raczej słabo odwzajemnia uczucia. Postanowiła więc go nieco ośmielić, uznając, że Dzień św. Walentego będzie odpowiedni.

Znajoma bez pamięci się zakochała. Jej partner raczej słabo odwzajemnia uczucia. Postanowiła więc go nieco ośmielić, uznając, że Dzień św. Walentego będzie odpowiedni. Wtedy przygotuje romantyczną kolację, a - jak wiadomo
- do serca mężczyzny można dotrzeć przez jego żołądek.

Pojawiły się jednak problemy. 14 lutego zbliża się, a koleżanka, chciałaby przygotować coś oryginalnego na kolację we dwoje przy świecach. Mało tego postawiła przede mną zadanie: - Powiem krótko ma to być potrawa z afrodyzjakiem.

Jedzenie i jego przygotowywanie to dla mnie wielka przyjemność i niezapomniane smakowe doznania. Nigdy jednak nie rozpatrywałem przygotowania potrawy pod takim kątem, by dzięki jej magicznym mocom można było rozkochać kogoś w sobie. No, ale skoro afrodyzjaków używali już neandertalczycy, a i starożytni nie gardzili tym sposobem relaksu i pobudzania, nie pozostało mi nic innego jak zgłębić temat.

Na pierwszy ogień poszedł lubczyk. Kaligula podobno oszalał i zmarł po degustacji nalewki z lubczyka, Od wieków zioło to służyło do krzepienia sił witalnych, a w związku z tym do większej sprawności w łożu. Dziewczyna, która wypije napój z lubczyka, staje się powolna mężczyźnie. Z przerażeniem stwierdziłem, że prawie wszystko, co jemy, to afrodyzjaki. Na śniadanie zjemy capresse, czyli klasyczną sałatkę z pomidorów mozzareli i bazylii polanej oliwą z oliwek extra vergine i ambaras gotowy, wszak bazylia działa pobudzająco i zapewnia płodność, pomidor zwany jest przez Francuzów „pomme d’amour”, czyli jabłko miłości. Kiedy podarujemy sobie śniadanie i udamy się na poranną kawę do automatu w pracy, też czai się niebezpieczeństwo – kawa pobudza, cukier krzepi... Po odmówieniu sobie małej czarnej, aby uniknąć miłosnych kłopotów i fantazji, biegniemy do sklepu i kupujemy ananasa, awokado, czekoladę i pestki dyni. A tymczasem ananas pobudza nawet najbardziej wyczerpanych pożeraczy serc, awokado wzmaga potencję i „ciekawość seksualną”. W czekoladzie jest teobromina, która ma działanie pobudzające, nieco zbliżone do kofeiny. Badania wykazały w niej też obecność fenyloetyloaminy - taką samą substancję produkuje mózg wtedy, kiedy ktoś jest zakochany. W nasionach dyni jest tłusty olejek, białko i witamina E, która najprawdopodobniej jest bardzo ważna dla prawidłowego życia seksualnego. Czy mam mnożyć kulinarno-afrodyzjakowe zagrożenia: czosnek Rzymianie poświęcili bogini Ceres, korzeń imbiru uchodzi za powodujący ogień w ciele, kminek zwiększa wrażliwość narządów płciowych., kolendra moczona w winie stanowi napój miłosny, koper bulwiasty jest lepszy ponoć niż viagra.

Z drżeniem serca zacząłem się zastanawiać, co zaproponować znajomym na ich tak ważną kolację, żeby nie stworzyć bomby afrodyzjakowej. Po chwili przyszło opamiętanie. Jemy to wszystko na co dzień i nic się nie dzieje.
Nieważne jest więc, czy potrawa jest afrodyzjakiem, ważne z kim jemy i jaki stworzymy nastrój. Znajomej poradziłem więc, aby przygotowała to, co jest jej koronnym daniem. Kolację podała przy świecach z dobrym winem i nastrojową muzyką. Na wszelki wypadek jednak zaproponowałem na przystawkę ostrygi z szampanem. Jako surówkę poleciłem seler, gdyż jak twierdzili Rzymianie: wzmacnia odpowiednie organy i zwiększa ich siłę oraz długość działania. Na deser zaś banan na ciepło z miodem, który w północnej Europie uważano za wyjątkowo mocny afrodyzjak.

Przystawka. Romans polędwicy
z gorgonzolą

Składniki:
polędwiczki wieprzowe, szpinak, czosnek, żółtko, ser gorgonzola, marchew, parmezan, masło, białe wino, sól, pieprz

Przygotowanie:
Szpinak usmażyć na maśle z czosnkiem, zaciągnąć żółtkiem i śmietaną. Polędwiczki rozbić na dwa cienkie płaty. Na jedną część nałożyć szpinak, na drugą starty ser gorgonzola i zwinąć w cienkie ruloniki formując następnie z nich serce. Piec w piekarniku ok. 10 minut. Podawać na puree z marchwi i szpinaku. Posypać startym parmezanem.

Danie główne. Biust kurczaka
z winogronem

Składniki:
filety z kurczaka, winogrona, białe wino, żółtko, śmietana 30 proc., sól, pieprz

Przygotowanie: Filet naciąć w kieszeń. Nafaszerować go winogronami i spiąć wykałaczką. Przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć z obu stron. Następnie podlać delikatnie wodą i odrobiną wina. Dusić ok. 15-20 minut. Sos zaciągnąć śmietaną z żółtkami i doprawić do smaku.

Deser. Frywolny Orfeusz

Składniki: lody, owoce, cienkie pierniczki w kształcie serc lub wafelki, bita śmietana, mus truskawkowy, mus czekoladowy.

Przygotowanie: Wafle przekładać musami na przemian. Ułożyć na talerzu i udekorować świeżymi owocami. Poukładać kulki lodów i dodać bitą śmietanę.

Autorem wszystkich przystawek jest Tomasz Bródka, szef kuchni poznańskiej Restauracji „Orfeusz”.

Dość drogie, sprawdziłem

Francuzi uważają, że najlepszym afrodyzjakiem są trufle. Od czasów rzymskich idzie za nimi fama, jakoby były afrodyzjakiem. Badacze tłumaczą zaś, że są bogate w proteiny i wzmacniają siły witalne. Proponowana potrawa jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, niestety, koszt jej jest dość wysoki. Polędwica wołowa osiąga ostatnio kosmiczne ceny, a i pasta truflowa to kilkadziesiąt złotych za mały słoiczek. Pocieszające, że wystarcza na długo. Koszty potrawy obniżył mój znajomy Chorwat, Bojan Baketa, który ofiarował mi kilka dni temu trufle z Istrii, gdzie się je uprawia. Wyjeżdżając, więc do Chorwacji, warto rozejrzeć się za truflami w sklepach, podobnie jak za najlepszą chyba solą morską w Europie.

Polędwica grillowana truflami doprawiana

Produkty: 1 kg polędwicy wołowej (może być ligawa wołowa), sól, pieprz czarny grubo mielony, pasta z czarnych trufli.

Przygotowanie: Polędwice pokroić w medaliony. Nie rozbijać, lekko rozgnieść tylko ręką. Jeżeli ligawa, która jest twardsza, należy ją lekko rozbić np. odwrotną (tj. tępą stroną noża). Oprószyć solą i pieprzem. Smażymy na patelni grillowej posmarowanej olejkiem jedynie pędzelkiem. Pod koniec smażenia na wierzchnią stronę mięsa nakładamy odrobinę pasty truflowej i pozostawiamy na patelni ok. 1 minutę. Wydajemy mięso ułożone na rukoli w towarzystwie pieczonych ziemniaków.

Tomasz Bródka
Szef Kuchni Restauracji Orfeusz

Planując kolację walentynkową należy przede wszystkim tak pomyśleć o zestawieniu potraw, aby były one wykwintne z odrobiną słodyczy, do czego zmusza nas charakter Dnia Zakochanych. Musimy naszego partnera zaskoczyć czymś oryginalnym, ale jednocześnie nie zaszokować, by nie skupił swojej uwagi jedynie na potrawach na stole. Przed przygotowaniem kolacji warto pomyśleć o dekoracji talerza, na którym muszą się znaleźć sercowe elementy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto