Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wyróżnienie dla ucznia ZSP w Międzyborzu w prestiżowym konkursie (ZDJĘCIA)

Beata Hadas-Haustein
Beata Hadas-Haustein
Po raz drugi uczeń III klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Orła Białego w Międzyborzu Hubert Masłowski stanął w konkury z najlepszymi z najlepszych, biorąc udział w II Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym La Cucina Italiana, który odbył się 3 kwietnia 2019 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Gdańsku.

Jego cotoletta diagnello, patate al zafferano, alici, cipolla di Tropea, fave czyli comber jagnięcy w ziołowej panierce, ziemniaki z szafranem, anchois, cebulą Tropea i bobem zdobyło wyróżnienie za najlepsze danie zasadnicze. Hubert był przygotowywany przez Włocha – Francesco Siervo z restauracji Made in Napoli w Domasławicach, który współpracuje ze szkołą i, jak widać, z dużym dla niej sukcesem. Drugą osobą, która przyczyniła się do sukcesu Huberta była Monika Stempin - nauczycielka przedmiotów żywieniowych ZSP Międzybórz. Gratulacje dla Huberta oraz szkoleniowców składa dyrekcja szkoły.

Międzynarodowe jury złożone było z dwóch grup: jury degustacyjnego - Alessandra Organista Europe 3000 Srl, Ivar Foglieni Europe 3000 Srl, Sebastiano Giorgi Gazzetta Italia, Andrzej Ławniczak Stowarzyszenie Kucharzy Polskich) i jury technicznego - Andrea Ceccarelli I Pazzi Di Piwna Ristorante, Grzegorz Nakrajnik La Cucina Ristorante, Łukasz Lewandowski Doradca Kulinarny i Szef Kuchni fimy Office Bistro z Warszawy, Właściciel Restauracji Mała Cegielnia w Miszewie, Łukasz Siciński z Restauracji Mon Balzac.

Uczestnicy finału mieli wykonać samodzielnie po dwie potrawy: antipasto -przystawka – jeden rodzaj (po 3 porcje) oraz danie zasadnicze – 3 porcje degustacyjne (max 150 gram wraz z dekoracją), w których uczestnicy konkursu byli zobowiązani wykorzystać 5 produktów wybranych według własnego uznania z listy obowiązkowych składników. Czas na wykonanie potraw wynosił 90 minut.

W trakcie konkursu odbył się pokaz pana Ivara Foglieni Prezydenta Stowarzyszenia Kucharzy w Bergamo, Prezydenta Stowarzyszenia Kucharzy Regionu Lombardia, przedstawiciela Europe 3000 Srl na temat tradycyjnych technik przygotowania rissoto.

Konkurs na tak wielkim poziomie dostarcza nie tylko wiele emocji, ale również pozwala na zdobycie niezwykle ważnych doświadczeń, które są potrzebne w kuchni międzynarodowej. Dzięki temu wydarzeniu dla Huberta otwiera się droga do pracy na rynku międzynarodowym - otrzymał propozycję od włoskich przedstawicieli na 3-miesięczny płatny zagraniczny staż w jednym z najpiękniejszych regionów Włoch!

Patronaty honorowe nad konkursem objęli: Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk, Pomorski Kurator Oświaty Monika Kończyk, Konsul Republiki Włoch Claudia Filippi Chodorowska, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztof Szulborski oraz Sebastiano Giorgi z Gazzetty Italia. Uroczystość zaszczycił swoją obecnością zastępca Prezydenta ds. edukacji i usług społecznych pan Piotr Kowalczuk.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto