Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Z nimi niestraszna ci ostra zima

Agata Markowicz
Zimowe miesiące sprzyjają przeziębieniom. Dlatego musimy pamiętać o tym, aby w codziennym pożywieniu dostarczyć organizmowi wystarczającą ilość energii, witamin i minerałów.

Zimowe miesiące sprzyjają przeziębieniom. Dlatego musimy pamiętać o tym, aby w codziennym pożywieniu dostarczyć organizmowi wystarczającą ilość energii, witamin i minerałów. Po to, aby nie dać się ani katarowi, ani grypie i odważnie stawić czoło zimowej depresji. To dobra pora, aby przypomnieć sobie o cytrusach, kiszonej kapuście, kiełkach i rzepie. Do tego szklanka herbatki z imbiru albo… lampka wina czosnkowego. Jeśli chodzi za tobą coś słodkiego – pozwól sobie na odrobinę przyjemności. Ale z umiarem – bo nadmierna ilość węglowodanów i tłuszczy sprawi, że poczujesz się senny i ospały. I zaznaczy się dodatkowymi centymetrami w biodrach.

Najważniejszą zasadą diety zimowej jest regularne spożywanie posiłków – uczulają dietetycy. Szczególnie trzeba pamiętać o tym, by rano przed wyjściem z domu zjeść obfite śniadanie, w tym czasie potrzebujemy bowiem więcej energii na ogrzanie organizmu.


Energia z węglowodanów
Mówi Marzena Królikowska, dietetyk i specjalista w zakresie zdrowego odżywiania z Sosnowca:

Prawidłowa dieta zimowa powinna być oparta na węglowodanach, czyli na pełnoziarnistym chlebie, kaszach, ryżu, ziemniakach. Te pokarmy powinno się jeść kilka razy dziennie, gdyż dostarczają niezbędną energię. Zaraz po węglowodanach znajdują swoje miejsce warzywa i owoce jako źródło witamin i minerałów. Następnie białko, czyli mleko, jogurt, drób, ryby oraz tłuszcze roślinne – najlepiej oleje, w których rozpuszczają się witaminy A, D, E, K i są łatwiej przyswajalne przez organizm. Słodycze jemy okazjonalnie lub z nich rezygnujemy, gdyż podnoszą niepotrzebnie poziom cukru we krwi, co powoduje mniejsze wydzielanie enzymów trawiennych, tłuszczu i dlatego w okresie zimy można łatwo przytyć.

Nie zapominajmy także o mrożonkach. Zimą są szczególnie cenne ze względu na najbardziej zbliżoną do świeżych produktów wartość odżywczą. Zamrożone produkty zachowują większość cennych składników odżywczych, ponieważ straty np. wit. C nie przekraczają w nich 20 proc., a wit. A, B i PP zachowane są niemal w całości. Mrożonki zachowują smak i aromat świeżych produktów, nie ma w nich konserwantów, substancji polepszających smak i kolor.


Przykładowa dieta zimowa (opracowana przez Marzenę Królikowską)

I śniadanie
pieczywo ciemne gruboziarniste, pasta z sera twarogowego, jogurtu,
pomidora, czosnku + bazylia. Herbata malinowa, owoc kiwi.
II śniadanie
sałatka owocowa: grejpfrut, jabłko, banan + jogurt naturalny + ziarenka słonecznika + sezam, zielona herbata
Obiad
porcja ryby zapieczona w folii + zapieczone w folii ziemniaki z kminkiem, surówka z kiszonej kapusty + marchew + jabłko + oliwka + natka pietruszki, warzywa na parze: brokuły, papryka + kropla oliwy z sokiem z cytryny, herbata z mięty
Podwieczorek
tost z ciemnego chleba posmarowany miksturą oliwy z oliwek i majeranku+ sok z rzepy i jabłka (rozgniecione razem, konsystencja pasty)
Kolacja
płatki owsiane na mleku, pieczywo z masłem czosnkowym + pietruszka zielona + ser żółty + pomidor lub papryka, herbata z miodem i cytryną


Zrób to sam, czyli niezawodne przepisy na zimę

Surówka z rzepy
Składniki: czarna rzepa, jabłko, marchew, średni seler, nieduża cebula, 5 łyżek gęstej śmietany, natka pietruszki (szczypiorek), cukier, sól do smaku.
Wykonanie: Cebulę drobno siekamy, jabłko, rzepę, seler, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Całość mieszamy ze śmietaną i posiekaną zieleniną oraz przyprawiamy do smaku.
Rzepa jest bardzo zdrowym niskokalorycznym warzywem, to bardzo dobre źródło żelaza, fosforu, wapna, potasu, magnezu oraz wit. B, C, PP i A. Sok z rzepy wzmacnia odporność na infekcje, a także pomaga szybciej pokonać przeziębienie.

Herbata z imbiru (pobudza system odpornościowy organizmu)
Obrany i starty na tarce korzeń imbiru (od 1-2 cm) zalewamy 1 szklaną wrzątku, przykrywamy, odstawiamy na ok. 15 minut. Po przecedzeniu dodajemy łyżkę miodu. Herbatkę popijamy małymi łykami w ciągu dnia przed posiłkami.

Winko czosnkowe
Rozgnieść 20 ząbków czosnku (dużych). Wycisnąć sok z 5 cytryn i zmieszać z rozgniecionym czosnkiem. dodać 5 szkl. przegotowanej, letniej wody i umieścić na dobę w ciepłym miejscu pod przykryciem. Odcedzić, przelać do butelki (szklanej) i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Stosować 1 raz dziennie po łyżce stołowej.

ABC zimowego gotowania

1. W okresie zimowym nie marnuj warzyw zbyt długim gotowaniem. Stracą wtedy cenne witaminy. Prawidłowo ugotowane będą chrupiące i zachowają ładny kolor.
2. Zamiast smażenia naucz się dusić produkty z wodą i olejem. Będą zdrowsze i mniej kaloryczne.
3. Zimą należy pić napoje letnie o temperaturze pokojowej lub ciepłe, ale nie wrzące. Bardzo zimne napoje nie są wskazane.


Kiełki z domowej uprawy

Kiełki możesz wytwarzać samodzielnie, praktycznie bez żadnych nakładów. Własna hodowla gwarantuje ci pewność, że ziarno, które spożywasz jest zdrowe i pełnowartościowe. Aby wyhodować kiełki wystarczy naczynie do kiełkowania i nasiona. Wszystko kupisz w sklepach ze zdrową żywnością. Plony domowej uprawy zbierzemy już po kilku dniach.


A to ciekawe

Witamina C dla grubasów
Otyli ludzie często cierpią na niedobór witaminy C. A ta – oprócz tego, że wzmacnia siły obronne organizmu, jest… niezbędna do spalania tłuszczów. Im mniej witaminy C produkuje organizm, tym mniej produkuje hormonów wyszczuplających (noradrenalina, adrenalina, kortyzon). Powinien o tym pamiętać każdy, kto chce schudnąć.
Najlepiej zażywać witaminę C w postaci naturalnej, a nie łykać gotowe tabletki kupione w aptece. Bogate w witaminę C są wszystkie owoce cytrusowe, a także czarna pożeczka, kiwi, papryka i brukselka. Zbyt duża dawka witamny C w organizmie nie szkodzi. Jest ona bowiem rozpuszczalna w wodzie, tak więc jej nadmiar zostaje po prostu usunięty z moczem.
Dobrym nawykiem jest także picie niegazowanej wody z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny. Cytryna zawiera bowiem bioflawonidy, które dodatkowo wspomagają witaminę C w spalaniu tłuszczów. Witaminę C wytraca z naszego organizmu nikotyna. Dlatego palacze potrzebują jej o 60 proc. więcej.

od 7 lat
Wideo

Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bielawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto