Kilogram derenia samodzielnie zebranego kosztuje 10 zł za kg to o 5 zł mniej niż w ubiegłym roku. Te owoce, które zebrało Nadleśnictwo kosztują 20 zł. Ale zbieranie owoców w Arboretum to czysta przyjemność i możliwość spędzenia wspólnie czasu.
W minionym roku odwiedziliśmy Arboretum w czasie dereniobrania z aparatem. Wóczas rodzina z Gołębic na dereniobranie przyjechała już kolejny raz. Na przygotowanie zapasu nalewki i konfitur potrzeba 10 kilogramów.
Zbiera się szybko i przyjemnie, to już nasza mała tradycja. W minionym roku zbierałam sama, w tym roku są ze mną bliscy - mówi nam mieszkanka Gołębic.
Po derenie na nalewkę przyjechało także małżeństwo z Wrocławia. - W ubiegłym roku przegapiliśmy zbiory, ale w tym jesteśmy - uśmiecha się nasz rozmówca.
W tym roku dereniobranie możliwe będzie w weekend 10 i 11 września oraz 17 i 18 września w godzinach od 9 do 17. Płatność prowadzona jest tylko gotówką.
PRZEPIS NA KONFITURĘ Z DERENIA
SKŁADNIKI
2 KG OWOCÓW DERENIA
2 SZKLANKI WODY
2 KG CUKRU
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Dojrzały dereń należy umyć i wydrylować (jest to niestety dość czasochłonne). Wodę doprowadzić do wrzenia i dodać do niej cukier. Gotować do momentu uzyskania cukrowego syropu. Następnie wsypać dereń. Całość doprowadzić do zagotowania i trzymać na ogniu przez około 5 minut. Wystudzić i odstawić na jeden dzień. Po tym czasie ponownie zagotować (szybko) i smażyć na małym ogniu, aż do momentu, gdy owoce będą szkliste. W czasie smażenia warto mieszać całość jedynie kolistym ruchem garnka, a nie łyżką. Po ugotowaniu przełożyć do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem.
źródło przepisu: https://beszamel.se.pl/przepisy/przetwory/domowa-konfitura-z-derenia-jadalnego-dobry-przepis-re-VLwz-uPoT-NDEc.html
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?